Bakan Yıldız: Türkiye'nin parasını Uzan'a kaptırmayız

Enerji Bakanlığı ile Uzanların günlerdir beklenen Libananco duruşması dün Paris'te başlarken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Faizsiz 10.1 milyar dolardan söz ediliyor, az para değil. Türkiye hakkını kaptırmayacaktır” dedi.

Güney Kıbrıs’ta bulunan Libananco şirketinin, Uzanlar’a ait ÇEAŞ (Çukurova Elektrik) ve Kepez Elektrik şirketlerine el konulmasından dolayı mağdur olduğu iddiasıyla açtığı dava dün Paris’te başlarken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Kazanacağımızdan eminiz” dedi. “Faizsiz 10.1 milyar dolardan söz ediliyor. Türkiye hakkını kaptırmayacaktır” diyen Yıldız, Libananco davasının Polonya-1 ve Polonya-2 davasıyla (Polonyalı Nowa Huta şirketi Uzanlar lehine Türkiye’ye açtığı davalar) benzer olduğuna dikkat çekti ve bu davaları da Türkiye’nin kazandığını hatırlattı.

17 kişilik ekip Paris’te

Dün Ankara’da Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) toplantısına katılan Yıldız, Libananco davası için Enerji Bakanlığı’ndan 17 kişilik ekibin Paris’te olduğunu vurguladı. Yıldız, ana parası 10.1 milyar doları bulan davada her şeyin Türkiye lehine işlediğini savundu. Yıldız, “Bu dava Türkiye’deki tüm vatandaşları ilgilendirecek nitelikte bir dava. Ama eminim ki dava kısa zamanda lehimize sonuçlanacaktır. Burada kazanacağımızdan ümidim çok fazla. Türkiye mutlaka kazanacaktır, çünkü aklın yolu bir” diye konuştu.

İsteyen ifade versin

Yıldız, kırmızı bültenle aranan Hakan Uzan’ın da duruşmaya katılacağının hatırlatılması üzerine, “Kim ifade vermek istiyorsa bu konuda bir kısıtımız ve istemimiz olmaz, herhangi bir şerhimiz olamaz. Biz konunun kendisinden o kadar eminiz ki her türlü ifadeyi tahkimin istediği anda verebilir” dedi. Yıldız, dünkü duruşmada belki nihai bir kararın çıkmayacağını, ama artık sona doğru yaklaşılmış olacağını vurguladı.

Aklın yolu birdir

Faizsiz olarak 10.1 milyar dolardan bahsedildiğini, bunun Türkiye için az bir rakam olmadığını söyleyen Yıldız, önceki davaları hatırlatarak şunları söyledi: “Polonya’daki Polonya-1 ve Polonya-2 diye ifadelendirilen toplam 8.4 milyar dolarlık davayı Türkiye tarafı kazanmıştır. Buradaki gelişmelerin de Polonya-1, Polonya-2 davalarıyla benzer olduğu kanaatiyle kazanabileceğimiz ümidim, inancım çok fazla. Aklın yolu birdir. Sağduyu mutlaka kazanacaktır.”

Türkiye’yi Freshfields ve Coşar temsil ediyor

DAVANIN Nisan 1996’dan bu yana seyreden gidişine göre kararda oybirliği çıkması beklenmiyor. Ancak hakemlerden ikisinin kararı sonucu belirlemek için yeterli olacak. Libananco’nun ve Cem Uzan’ın avukatlığını Crowell&Moring Hukuk bürosu avukatları, Türkiye’yi ise 17 kişilik bir ekiple Freshfields Bruckhaus Deringer Hukuk Bürosu ile Türkiye’deki ayağı Coşar Hukuk Bürosu temsil ediyor. Tanıkların dinlenmesinin ardından teknik olarak mahkeme heyeti son savunmalar için taraflara 6 hafta süre tanıyacak. Bu sürenin ardından karar açıklanacak. Uzan’ın davayı kazanması durumunda Türkiye Uzanlar’a 10.1 milyar dolar tazminat ödeyecek. Bu miktar faizleriyle 20 milyar doları aşıyor. Uzanlar’ın ise halen devlete 10.8 milyar dolar borçları bulunuyor.

Özel izinli Hakan Uzan’ı Fransız polisi koruyor

Libananco davası 19 Nisan 2006’da Washington’da Dünya Bankası’na bağlı ICSID’de başladı. Uzanların tanık olarak ifade vermek için mahkemeye başvuruda bulunması üzerine Libananco davası Paris’e alındı.
Mahkemenin 18 Aralık 2009’da başvuruyu kabul etmesi üzerine Türkiye karara itiraz etti ancak mahkeme heyeti Uzan’ların talebini geçerli saydı. Uzan’ları Paris’te dinleme kararı aldı.

Karar üzerine, Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan Hakan Uzan’ın dinlenebilmesi için Tahkim Heyeti 8 günlük özel bir seyahat izni çıkardı. Böylece Hakan Uzan için dokunulmazlık zırhına büründüren özel koşullu bir seyahat belgesi hazırlandı.
Bu özel seyahat belgesi sayesinde Interpol kararı askıya alındı ve Hakan Uzan’a dava boyunca bir haftalık dokunulmazlık zırhı verildi. Hakan Uzan mahkeme boyunca Fransa’da kendi güvenlik ekibi ve Fransız polisi tarafından korunacak.

ÇEAŞ ve Kepez’e 2003’te el konuldu 2006’da dava açıldı

ENERJİ Bakanlığı 2003 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Uzan Grubu’na ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketlerine el koydu. Bunun üzerine Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösterdiğini açıklayan Libananco isimli şirket ÇEAŞ ve Kepez’e ortak olduğunu ve el koyma kararıyla mağdur edildiğini iddia ederek Türkiye aleyhine 19 Nisan 2006’da ICSID’de dava açtı. Davada artık karar aşamasına yaklaşıldı. Cem Uzan’ın Fransa’ya sığınmasının ardından Türkiye’deki mahkemelerden tutuklanması konusunda birçok karar alındı. Amerikan Motorola şirketi de ABD mahkemelerinde Cem Uzan’ın tutuklanması konusunda aldırdığı kararlar var. Bu nedenle Cem Uzan savunmasına üs olarak Fransa’yı seçti.