Yozgat'ta 100 Kişi Tuleremi Hastalığına Yakalandı

Halk arasında 'yaban tavşanı', 'kene ateşi' olarak da tuleremi hasatlığına Yozgat'ta 100 kişinin yakalandığı bildirildi.

Yozgat'ta yaptığı başarılı çalışmalarından dolayı İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Yılın Doktoru seçilen Sorgun İlçe Devlet Hastanesi'nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Yeşilyurt'a ve tüm illerde seçilen yılın doktorlarına Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Trabzon'da düzenlenen törende teşekkür plaketi verdi. Sorgun Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Şevket Bağcı, hastanelerinde başarılı bir doktor çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Bakanımızdan teşekkür plaketi alan doktorumuz Murat Yeşilyurt'u biz de tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz" dedi.
Daha sonra yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Sorgun İlçe Devlet Hastanesi'nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Yeşilyurt, bölge itibariyle enfeksiyon hastalıkları iş yoğunluğunun ve özellikle insan kaybına neden olar riskli hastalıkların fazla olduğunu söyledi. Yeşilyurt, "Bununda nedeni doğal hayatın, ekolojik dengesini burada çok bozulmadığı ve yaban hayatın özellikle insanlarla temasın yüksek olduğunu görüyoruz. Son yıllarda Türkiye tarafından bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ve kenelerle bulaşan bu hastalıkta insan kaybı bizi üzüyor. Yurt dışı yayınlarında baktığımızda ölüm oranı yüzde 30 ve üzerinde olduğunu görüyoruz. İlimizde yapılan çalışmalarla bu oranın yüzde 5'in altında olması bizi sevindirmektedir. Bizim buradaki başarımızın altında sadece benim başarım değil il sağlık müdürlüğü bize verdi destekle ve diğer arkadaşlarımızın yaptığı öz verili çalışmadandır. İnsan kaybını en aza indirmek için hastalarımızı sıkı takip ettik" dedi.
Yine H1N1 pandemisin atlatıldığını ifade eden Dr. Yeşilyurt, "Çok yakın bir geçmişte, bulaşma ve ölüm sayısı dünya sağlık örgütü rakamlar doğrultusunda binli rakamlar telaffuz ediliyordu. İlimizde 2 hastamızı kaybettik. Bu da yine bir ekip başarısıdır. En son olarak şuan ilimizde mevcut kayıtlar itibarı ile 50 yıldır bildirilmeyen bir salgınla mücadele ediyoruz. Halk arasında yaban tavşanı, kene ateşi olarak da bilinen Tuleremi hasatlığıdır. Bunu ilk Yozgat'ta yakaladık. Yozgat'ta geçici görevli olarak çalışırken, bulunduğu bölgenin taranması sonucunda tuleremi salgını olduğunu belirledik. Yaklaşık 50 yıldır görülmeyen bu hastalık önce bademcik iltihabı şeklinde başlıyor ve enfeksiyon boyundaki lenf bezlerine yerleşiyor. Lenf bezlerinde ileri düzeyde büyüyerek akıntılı apse oluşturuyor. Tedavisi zor ve doğru antibiyotik verilmesi gerekir. Tekrarlayan apse boşaltımları gerekiyor" diye konuştu.