Eşcinsellerin Meclis çıkarması

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Meclis'te eşcinsel derneklerinin temsilcilerini kabul etti.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Meclis'te eşcinsel derneklerinin temsilcilerini kabul etti. Sevigen eşcinselliğin bir hastalık olmadığını dile getirirken, eşcinseller ise Devlet Bakanı Aliye Kavaf'ı istifaya davet etti.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın 'Eşcinsellik bir hastalıktır' sözlerine tepki gösteren eşcinsel dernekleri, bugün CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen tarafından Meclis'te ağırlandı. Pembe Hayat ve Kaos-GL Dayanışma Dernekleri üyesi 6 eşcinsel, Devlet Bakanı Kavaf'ın açıklamalarının ardından tepkisini yazılı soru önergesiyle ortaya koyan Sevigen'e teşekkür ziyaretinde bulundu. CHP İstanbul Milletvekili Sevigen, eşcinsellik konusunun Türkiye'nin önemli bir sorunu olduğuna işaret ederek, bu
konuda bilgili, bilgisiz herkesin söyledikleri lafların nereye gittiğini bilmeden konuştuğunu söyledi. Bakanlık koltuğunda oturan bir kadının, hem de bir annenin, hangi sonuçları doğuracağını bilmeden eşcinselliğin bir hastalık olduğunu ve tedavi edilmesi gerektiğini söylediğini hatırlatan Sevigen, 'bir bakan söylüyorsa doğrudur' anlayışının toplumda egemen olmasının Türkiye'de ciddi yaralar meydana getireceğini ifade etti. Sevigen, "Herkesin bir gerçeği var. Biz sayın Bakan'ın ne olduğunu araştırıyor muyuz?

Sayın Bakan'ın sülalesinin, ailesinin geçmişinde ne tür ilişkiler var diye bakıyor muyuz? İnsanlar kendi tercihlerinden dolayı baskı altına alınmayı, taciz edilmeyi, öldürülmeyi hakediyorlar mı? Bunun sebebi kim olacak? Bunu söylemek bir bakana, bir anneye yakışıyor mu? Üzüntü duydum. Eşcinsellik bir hastalık değildir. Dünyanın hiçbir yerinde hastalık olduğu kabul edilmiyor. Türkiye'de de uzmanlar bunun bir hastalık olmadığını söylüyorlar" şeklinde konuştu.
Sevigen, eşcinsel derneklerinin Devlet Bakanı Kavaf'tan istedikleri randevuya cevap verilmediğini belirterek, Türkiye'de sorunların konuşularak çözülmesi gerektiğini vurguladı. Eşcinsellerin büyük çoğunluğunun vergi veren, askerliğini yapan insanlar olduğuna işaret eden Sevigen, Başbakan Erdoğan'ın sık sık tekrarladığı 'Yaradılanı severim Yaradan'dan ötürü' sözlerine rağmen bu tutumun çok yanlış olduğunu ifade etti. 'Hastalık' sözünün çok ağır olduğunu ve çok tehlikeli sonuçlara sebep olabileceğini kaydeden Sevigen, Kavaf'a, 'Bu insanları dinleyin' çağrısı yaptı. Sevigen, kendisini ziyaret eden eşcinsellere de, "Kendinizi üzmeyin. Bunları hep beraber aşacağız. Türk toplumu bu konuları aşmaya çok hazırdır. Toplumun sayın Bakan gibi baktığını düşünmüyorum" mesajını verdi.

Eşcinseller adına konuşan Pempe Hayat Derneği üyesi Buse Kılıçkaya, eşcinselliğin hastalık olmadığının bütün dünyada kabul edildiğini söyledi. Devlet Bakanı Kavaf'ın demokratik açılım çalışmalarının başlatıldığı bir dönemde eşcinselliği hastalık olarak ilan etmesinin çok üzüntü verici olduğunu söyleyen Kılıçkaya, lezbiyen, gay, biseksüel, travesti ve transeksüellere yönelik her nefret söyleminin, eşcinsel bireylerin öldürülmesine, işe alınmamasına, ayrımcılığa maruz kalmasına sebep olabileceğini ifade etti. Bir bakanın ülkedeki bütün farklı aile modellerinin bakanı olması, yapamıyorsa istifa etmesi gerektiğini belirten Kılıçkaya, "Buna benzer açıklamalar yapan insanların birçok yerde istifaya zorlandığını ve istifa ettiğini görüyoruz. En onurlu davranış burada Aliye Kavaf'ın istifa etmesi ve özür dilemesi olacaktır" dedi.

Kaos-GL Derneği üyesi Özge Gökpınar ise, Devlet Bakanı Kavaf'ın açıklamalarının çok onur kırıcı açıklamalar olduğunu belirtti. Son iki yılda 45 eşcinselin ölümüne tanık olduklarını ve bu cinayetlerin birçoğunun bıçakla işlendiğini ifade eden Gökpınar, "Bundan sonraki cinayetlerin sorumluluğunu Devlet Bakanı Kavaf'ın üstlenip üstlenmeyeceğini merak ediyoruz" diye konuştu.

Eşcinsellerin açıklamalarının ardından yeniden söz alan CHP'li Sevigen, Devlet Bakanı Kavaf'a Mahsun Kırmızıgül'ün 'Güneşi Gördüm' filmini izlemesini tavsiye etti. Kabulün sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Sevigen, Genelkurmay'ın askeri okullara eşcinselleri almadığının hatırlatılması ve Genelkurmay Başkanlığı'nın da eşcinselliği bir hastalık olarak gördüğünün belirtilmesi üzerine, "Genelkurmay Başkanı da söylese, bakan da söylese benim için söyleyen fark etmiyor. Bunun bir hastalık olmadığını üstüne basa basa anlatmaya çalışıyoruz. Bunu uzmanlar söylüyor, doktorlar söylüyor, bilim adamları söylüyor. Genelkurmay Başkanı askerlik yapıyor" şeklinde konuştu.

Sevigen, 'Bir eşcinsel Kuvvet Komutanı olabilir mi sizce?' sorusuna, "Bu bir hastalık değil. Niye olmasın. Olabilir tabii" karşılığını verdi.
Kaos-GL üyesi Umut Güner ise, eşcinselliği hastalık olarak gören tek NATO üyesi ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, başka hiçbir NATO üyesinin, eşcinsellerin profesyonel olarak orduda istihdam edilmesini engellemediğini söyledi. Güner, Genelkurmay'ın tavrının bir cinsel ayrımcılık olduğunu belirterek, bu konuda gerekli düzenlemenin yapılması gerektiğini ifade etti.

Buse Kılıçkaya ise sanatçı Zeki Müren'in bütün malvarlığını Mehmetçik Vakfı'na bağışladığına işaret ederek, "Bir eşcinselin malvarlığını alıp da bir eşcinseli kabul etmemek çok çarpıcı bir örnek. Onun için Paşa diye lanse etmek lazımdı" diye konuştu.