2023'ün Manisa'sı Halka Sorulacak

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) girişimiyle başlatılan ve Manisa Valiliği, Manisa Belediyesi, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ), İl Genel Meclisi öncülüğünde yürütülen Manisa 2023 Platformu Strateji Geliştirme Çalışması kapsamında, Manisa'nın, cumhuriyetin 100

2023'ün Manisa'sı Halka Sorulacak
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) girişimiyle başlatılan ve Manisa Valiliği, Manisa Belediyesi, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ), İl Genel Meclisi öncülüğünde yürütülen Manisa 2023 Platformu Strateji Geliştirme Çalışması kapsamında, Manisa'nın, cumhuriyetin 100. yılında nasıl bir kent olması gerektiği yönünde sunulan 76 proje değerlendirmeye alındı.
Aralık ayında Manisa merkezde, Şubat ayında Akhisar'da tüm ilçelerden kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, üniversite ve özel sektörün katılımıyla oluşturulan "İdeal Kent Manisa 2023 Platformu" strateji toplantıları Salihli ilçesinde devam etti. Lidya Sardes Otel'de düzenlenen strateji geliştirme ve değerlendirme toplantısına Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, CBÜ Rektörü Prof. DR. Semra Öncü, Manisa TSO Başkanı Bülent Koşmaz, Meclis Başkanı Abdurrahim Arslan, Salihli TSO Başkanı Talat Zurnacı, TEPAV Yönetişim Programı Direktörü Emin Dedeoğlu ve analistler katıldı.
VİZYON VE MİSYON
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) desteğiyle, Manisa 2023 platformu strateji oluşturma çalışması kapsamında şimdiye değin gerçekleştirilen çalışmalar, bu toplantıda değerlendirildi. Koordinatör Prof. Dr. Metin Ger, 100. yılında Manisa'nın vizyonunun "Sürdürülebilir Kalkınmayı Gerçekleştiren, Evrensel Değerlerle Bütünleşmiş, Huzurlu İnsanların Yaşadığı, Dünya Şehri Manisa" olduğunu kaydetti. Misyonun da, varolan doğal kaynakları katma değer yaratmak üzere planlamak, tarihi zenginlikleri değerlendirmek, kadim geçmişten günümüze ulaşan gelenekleri sürdürmek, katılımcılığı sağlamak, aidiyet duygusunu geliştirmek, bölgedeki Manisa algısını göz önünde bulundurarak imaj oluşturmak, Manisa ilini bir bütün olarak görmek ve Manisalılık bilincini yükseltmek olarak belirlendiğini ifade etti.
Toplantıda, 17 Mart tarihinde Manisa 2023 Platformunu oluşturan kuruluşların yer aldığı çalışma kapsamında, Manisa ve Akhisar'da süreç kapsamında gerçekleştirilen katılımlı toplantılarda önerilen her bir projenin değerlendirilmesi ve önceliklendirilmesi için vizyon ve misyon bağlamında beş ölçütün kullanılacağı aktarıldı. Bu ölçütlerin, mevcut kaynakları kullanarak sürdürülebilir katma değer artışını sağlamak, tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri koruyarak katma değer yaratmak, Manisa'yı ilçeleri ile bir bütün olarak görmek, bölgesinden soyutlamadan Manisa markasını oluşturmak ve Manisa'da yaşam kalitesini artırmak olduğu belirtildi.
Komşu illerin gözü ile Manisa'ya nasıl bakıldığının ortaya çıkarılması açısından ilk olarak İzmir ardından Aydın ve Denizli ile Balıkesir illerinde de Manisa 2023 starateji arama toplantılarının yapılacağını belirten Metin Ger, "Manisa 2023 Strateji planlanması için Manisa il genelinde bin kişiye Manisa'nın öncelikleri konusunda anket düzenleneceğini ve 2 yılın sonunda Manisa 2023 Strateji planlamasında öncelikli projelerin ortaya çıkacağını belirtti. Ger ayrıca, Manisa ve Akhisar'da yapılan toplantılarda toplam 170 projenin tartışıldığını, elemelerden sonra bunlardan 76'sının değerlendirmeye alındığını kaydetti.
Manisa TSO Başkanı Bülent Koşmaz, geleceğin Manisa'sını planlamak üzere platformu oluşturduklarını hatırlatarak, sivil toplum kuruluşu olarak kente yön verecek hamleler yaptıklarının altını çizdi. Ayrıca, Manisa il genelinde 2 yıl sürecek olan çalıştay sonunda kentin ufkunu açacak projelerin ortaya çıkacağını söyledi.