Petkim Yeni Logosu'nu Tanıttı

Socar-Turcas Enerji A.Ş. CEO'su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, 2015 yılına kadar Petkim Yarımadasına 5 milyar doların üzerinde yatırım yapacaklarını, bu miktarın 4 milyar dolarının ise rafineri yatırımı olacağını söyledi.

Petkim Yeni Logosu'nu Tanıttı
Petkim'in yeni kurumsal kimlik lansmanının yapıldığı basın toplantısında konuşan Yavuz, Socar-Turcas Rafineri A.Ş.'nin vizyonunun rafineri sektöründe bölgesel bir güç haline gelmek, hedefinin ise 2014 yılında üretime geçerek Türkiye petrol ürünleri piyasasına arz dengesi getirmek olduğunu aktardı.

Petkim'in 2018 yılında iç pazarda payını yüzde 40'a çıkarmayı hedeflediğini belirten Yavuz, rafineri inşası için Petkim'in Socar&Turcas'a Aliağa'da 1.350 dönüm arazi tahsisi yaptığını, en önemli süreçlerden biri olan ÇED raporunu aldıklarını ve diğer konuların olması gerektiği gibi ilerlediğini anlattı.

En hızlı rafineri inşası konusunda rekorun Hintli bir firmaya ait olduğunu ifade eden Yavuz: "Biz de bu rekoru egale edecek bir hızda rafineriyi yapmak ve 2014 yılında bitirmek istiyoruz" dedi.

Kenan Yavuz şöyle devam etti: "2015 yılına kadar Petkim Yarımadasına yapacağımız 5 milyar doların üzerindeki yatırımla şirketin dünya liginde sınıf atlamasını sağlayacağız. Bu yatırımın büyük bölümünü 4 milyar dolar civarındaki yatırımla rafineri yatırımı oluşturacak. Liman ve diğer yatırımlarla birlikte toplam yatırım tutarının 5 milyar doları geçmesini öngörüyoruz. Bunun yüzde 35-40'ının özkaynak, geri kalanının proje finansmanıyla gerçekleşmesini planlıyoruz."

YERLİLEŞTİRME PROJESİ

Kenan Yavuz, sözkonusu yatırımların Petkim'in her yıl ithal etmek zorunda olduğu 2 milyon tona yakın hammaddenin yerli kaynaklardan karşılanmasını sağlayacağını; geriye kalanın da Türkiye'nin ithal ettiği 8 milyon tonluk rafineri ürünlerine dayanacağını ifade etti: Yavuz "Bu, Türkiye'nin cari açığına net katkı yapacak Türkiye'nin en önemli projelerinden biridir. Bu, bir yerlileştirme projesidir. Biz Petkim Yarımadasını bu ülkenin bir değeri olarak görüyoruz. Petkim Yarımadası, gelecekte Petkim ürünlerini kullanan müşterilerimizin üretim tesislerini yapabilecekleri bir endüstri parkıdır" dedi.

Gelecekte nüfusa ve hammaddeye sahip ülkelerin öne çıkacağını, Türkiye'nin de genç nüfusu ve pazar potansiyeli ile bu ülkelerden biri olduğunu kaydeden Yavuz şöyle konuştu:  "Ancak önümüzde şöyle bir durum var. Tüketim kabiliyetimizi kendi üretimimizle mi, yoksa ithalata dayalı bir yapıyla mı gerçekleştireceğiz? Yani pazarın kaymağını biz mi yiyeceğiz yoksa başkası mı yiyecek? Bu durum, bizim proje kabiliyetimize bağlı. Ben inanıyorum ki Türkiye'nin böyle 10 tane projesi olsa ne cari açık, ne istihdam problemi kalır".

Yavuz, Petkim Yarımadasında 10 milyon tonluk rafineri, Petkim'de 6 milyon ton petrokimyasal üretim, 1 milyon TEU/yıl kapasiteli konteynır terminali ve entegre limanı, 1.500 dönüm lojistik ve terminal alana sahip, yan sanayi ile birlikte 10 bin çalışanı istihdam eden, yerli yabancı yatırımcıların yer aldığı bir kümelenmeyi hayata geçirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

PETKİM'DE 2009 YILINDA 2.1 MİLYAR TL CİRO, 154 MİLYON TL KAR

Toplantıda söz alan Pektim Genel Müdürü Hayati Öztürk ise 2009 yılını 2.1 milyar TL Ciro ve 154 milyon TL vergi ve faiz öncesi kar ile kapattıklarını aktardı. Öztürk, "2009 yılında şirketimiz krize rağmen 3 milyon ton ürün üretimi gerçekleştirmiştir bu yüzde 92 kapasite kullanımı anlamına gelmektedir. Dünyada benzer kuruluşlarda bu oran yüzde 75-80 civarında olmuştur. Bu yıl yani 2010'da ise 3.1 milyon ton bürüt üretim ve yüzde 96 kapasite kullanımı hedefliyoruz" diye konuştu.

2010 YILINDA 200 YENİ İSTİHDAM

Konuşmaların ardından katılımcılar gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Kenan Yavuz bir soru üzerine, bu yıl ihracatta 2009 seviyesi olan yüzde 26 seviyesini korumayı öngördüklerini aktardı. Socar&Turcas olarak İran ile yürüttükleri çalışmalarda ortak şirket kurma aşamasına geldiklerini belirten Yavuz, bu işbirliği ile Petkim'in ihtiyacı olan ürünleri İran'dan daha ucuza ithal etmeyi planladıklarını anlattı. EPDK'ya Ceyhan'daki rafineri sürecini durdurduklarını resmen bildirdiklerini ifade eden Yavuz, şu anda önceliklerinin Aliağa'daki proje olduğunu vurguladı. Hayati öztürk ise 2010 yılı başlarında 200 civarı bir yeni işgücünü Pektim bünyesine katmayı planladıklarını ifade etti.