Türkiye'nin Avrupa Birliğine girmesi için Kıbrıs istenmemeli

İngiltere'deki Liberal Demokrat Partinin Dış İlişkiler Sözcüsü ve milletvekili Edward Davey, Türkiye'nin AB'ye girmesi için Kıbrıs'ı vermemesini 'AB için Kıbrıs'tan vazgeçmeyiz' tavrını sergilemeleri gerekiyor dedi.

Türkiye'nin Avrupa Birliğine girmesi için Kıbrıs istenmemeli
Davey, AA muhabirinin Kıbrıs, Türkiye'nin AB üyeliği gibi konulardaki sorularını yanıtladı. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın adadaki müzakerelerde gösterdikleri çabaların "övgüye değer" olduğunu söyleyen Davey, İngiltere ve uluslararası toplumun, her iki lideri bu süreçte desteklemesi gerektiğini ifade etti.

Bazı yorumcuların "KKTC Cumhurbaşkanlığı seçiminin görüşmeleri olumsuz etkileyeceğini" söylediğini belirten Davey, "Son aylarda kaydedilen ilerleme ve sağlanan iyi niyetle geriye doğru adımlar atılmasının önlenmesini ummalıyız. Çünkü bunun ödülü, kalıcı bir barış anlaşması olacaktır ve bu herkes için çok iyi olacaktır" ifade etti.

Davey, adadaki mevcut müzakerelerin "çözüm için son şans olduğunun" söylenmesi konusunda temkinli olunması gerektiğini belirtse de, bu müzakerelerin Kıbrıs'ta çözüm için "en iyi şans ve fırsat olduğuna" dikkati çekti.

Müzakere sürecinin hızlandırılması için İngiltere ve AB'nin neler yapabileceğine ilişkin bir soru üzerine Davey, "ekstra yardım fonları oluşturarak, İngiltere'nin Kıbrıs'taki bağımsız toprağıyla ilgili önerilerde bulunarak, tarafların da görüşleri dikkate alınarak, hızlı ve başarılı bir şekilde sürecin tamamlanmasına yardımcı olunabileceğini" kaydetti.

"Türkiye'nin askerlerini adadan çekmesi gerektiğine" ilişkin kimi İngiliz siyasetçilerden fikirlerinin söylenmesi üzerine de Davey şöyle konuştu:

"Türk askerlerinin çekilmesi, adada anlaşmaya varıldıktan sonra, güven ve barış sağlandıktan sonra ele alınacak sürecin dikkatlice hazırlanan bir parçası olabilir. Müzakereler, tek taraflı isteklerin uygun olmayacağı bir aşamadadır."

Davey, Türk yetkililerinin "AB üyeliği için Kıbrıs'tan vazgeçmeyiz" yönündeki sözleriyle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine de, "Türkiye'nin bu duruşu anlaşılabilir ve bu, bir Türk politikacı olsam büyük olasılıkla benim de sergileyeceğim bir duruş olurdu. Türkiye'den AB için Kıbrıs'tan vazgeçmesi istenmemeli, ancak aynı zamanda AB'nin tarihi gerginlikleri sona erdirmede önemli bir rolü var" dedi.

Türkiye'nin AB üyeliğinin hem Türkiye'ye, hem de tüm AB üyelerine büyük fayda sağlayacağını vurgulayan Davey, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin bir gün AB üyesi olacağına inanıyorum. Bunu AB'nin, Türkiye'yi kucaklamak için yapması gereken tarihi görevlerden biri olarak görüyorum. AB, güney Avrupa'daki faşist diktatörlüklerin sona ermesine, eski komünist ülkelerin yeniden bütünleşmesine, Yugoslavya'da yüzyıllarca süren etnik gerginliklerin sona ermesine yardımcı oldu ve Türkiye'yi AB'ye almak, bir sonraki en büyük başarımız olacaktır."

-SEÇİMLER VE LİBERAL DEMOKRATLAR-

İngiltere'de mayıs başında genel seçim yapılması planlanıyor. Bu seçimle ilgili yapılan son anket sonuçlarına göre, Nick Clegg liderliğindeki Liberal Demokrat Parti; David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti ve Gordon Brown başkanlığındaki İşçi Partisinden sonra üçüncü sırada geliyor.

Partinin dün yapılan konferansında Clegg, kamu harcamalarında kısıtlamaya gidilecek hiçbir planı ve partiyi desteklemeyeceklerini söyleyerek, muhalifleriyle partisi arasındaki farklılığı ortaya koydu.

İngiltere'de mevcut kamuoyu yoklamaları ne Muhafazakarların, ne de İşçi Partisinin seçim sonucunda tek başına iktidar olacağını ortaya koyarken, bu partilerin Liberal Demokrat Parti ile koalisyona gitmek zorunda kalınacağı üzerinde duruluyor.