Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Avustralya Çıkarması

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Avustralya Çıkarması
  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof . Dr . Ali Akdemir , Türkiye-Avustralya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd . Doç . Dr . Mehmet Fatih Yavuz ile Müdür Yardımcısı Yrd . Doç . Dr . Muhammet Erat ' dan oluşan heyet Avustralya ' daki çeşitli üniversitelerle görüşmelerde bulunarak ikili antlaşmalara imza attı .
Ziyaret esnasında çeşitli sivil toplum temsilcileriyle de bir araya gelen heyet çeşitli konularda görüş alışverişinde bulundu . Rektör Prof . Dr . Ali Akdemir başkanlığındaki ÇOMÜ heyeti , ziyaretin ilk gününde Melbourne ' de bulunan Deakin ve Royal Melbourne Institute of Technology ( RMIT ) üniversitelerinin temsilcileriyle bir araya gelerek üniversiteler arasında iyi niyet antlaşmalarına imza attı . Ziyaretin ikinci gününde Melbourne ' de bulunan Monash Üniversitesi ' nin çeşitli fakültelerinin temsilcileriyle " Gelibolu " başlıklı bir çalıştaya katılarak bilim insanlarına Çanakkale Savaşları hakkında bilgiler aktaran ÇOMÜ heyeti , yapılabilecek projeler üzerinde görüş alışverişinde bulundu . Çalıştayda bir konuşma yapan Prof . Dr . Ali Akdemir üniversitenin Çanakkale Savaşları ile ilgili yapılacak projelere her zaman katkı sağlayacağını ve işbirliğine açık olduklarını dile getirerek , 20-24 Ekim 2010 tarihleri arasında ÇOMÜ tarafından düzenlenecek Dünya Üniversiteler Kongresi hakkında ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi . Monash Üniversitesi ile yapılan verimli görüşmeler sonucunda , üniversiteyi temsilen çeşitli alanlarda çalışan bilim adamlarından oluşan kalabalık bir heyetin Dünya Üniversiteler Kongresi ' ne katılacağı bildirildi .
Çalıştaydan sonra ÇOMÜ ve Monash Üniversitesi heyetleri ile Türkiye Melbourne Başkonsolosu Aydın Nurhan , Melbourne Shrine of Remembrance ' ı ziyaret ederek Shrine ' daki anıta çelenk koydu . Ziyaretin ardından Rektör Akdemir , Emekli Orgeneral David McLachlan ile görüşerek , Türkiye-Avustralya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ' nin kuruluş aşamasında verdikleri destekten dolayı teşekkürlerini iletti . Bu görüşme sırasında General McLachlan , merkez vasıtasıyla karşılıklı gidip gelecek öğrencilere burs verilmesi hususunda desteklerini dile getirerek , merkezin kütüphanesine yaklaşık iki bin adet kitabın daha gönderileceğini ifade etti .
Aynı gün ÇOMÜ ve Monash Üniversitesi heyeti Victoria Eyaleti Valisi Prof . Dr . David de Krester tarafından kabul edildi . Ziyaretlerin ikinci gününde ÇOMÜ ve Monash Üniversitesi heyetleri tekrar bir araya gelerek Rektör Prof . Dr . Ali Akdemir , Monash Üniversitesi ' ni temsilen Rektör vekili Prof . Dr . Stephanie Fahey ile kapsamlı bir işbirliği antlaşmasına imza attı . Bu görüşme esnasında iki üniversite arasında özellikle ÇOMÜ ' nün etkin olduğu STK ' lar ile ilgili ortak Yüksek lisans programı hazırlanmasına karar verildi .
ÇOMÜ HEYETİ MELBOURNE ' DEKİ TÜRK TOPLULUĞUNUN TEMSİLCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ
ÇOMÜ heyeti üniversite ziyaretlerinin ardından Melbourne ' deki Türk topluluğunun temsilcileriyle de bir araya gelerek , Avustralya ' daki üniversitelerle olan ilişkilerine Türk topluluğunun nasıl katkı sunabileceği hakkında görüş alışverişinde bulunuldu . Türk topluluğunun önde gelen temsilcilerinden Ali Fuat Kahveci ve Mustafa Hüseyin bu hususta her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti . ÇOMÜ heyeti Melborne ' den Adelaide ' a geçerek burada Spirit of Gallipoli ve Güney Avustralya Türk Derneği ( TASA : Turkish Association of Southern Australia ) temsilcileri ile bir araya geldi . Adelaide ' da iki gün kalan ÇOMÜ heyetine Spirit of Gallipoli heyeti üyelerinden Mick Mummary , Warren Fetharby ve Durmuş Tunç yakın ilgi ve alaka gösterdi . Heyet aynı gün Güney Avustralya Üniversitesi ' ni ( UNISA ) ziyaret ederek daha önce üniversitede çeşitli temaslarda bulunan Prof . Dr . Terry O ' Callaghan ' ın da katkısıyla , Rektör Prof . Dr . Ali Akdemir ile UNISA Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanı Bob Greig , ÇOMÜ ve UNISA arasında iyi niyet antlaşmasına imza attı . ÇOMÜ heyeti , aynı gün gazeteci-yazar Peter Goers ' in davetlisi olarak Avustralya Devlet Televizyon ve Radyosu ( ABC ) ' nu ziyaret ederek programa konuk oldu . Rektör Akdemir ayrıca Mebourne merkezli TURKPLUS televizyon kanalına telefonla bağlanarak üniversitenin yurtdışındaki üniversitelerle olan ilişkileri hakkında bilgi verdi .
Rektör Prof . Dr . Ali Akdemir başkanlığındaki ÇOMÜ heyeti , Sydney ' de bulunan Gallipoli Memorial Club ' ı ziyaret ederek burada Başkan Ted Codd ve heyeti ile görüşmelerde bulundu . Bu görüşmelere eski Sydney Başkonsolosu Niyazi Adalı da katıldı . Bu görüşmeler esnasında Ted Codd , Rektör Prof . Dr . Ali Akdemir ' e Çanakkale Savaşları ile ilgili projelere daha fazla katkıda bulunmak istediklerini beyan etti . Aynı gün heyet , Gallipoli Art Prize yarışmasında dereceye giren resimleri inceledi . ÇOMÜ heyeti Sydney ' de bulunan Macquarie Üniversitesi ' ni de ziyaret etti . Görüşmeler esnasında iki üniversite arasında işbirliğinin geliştirilmesi hususunda Erasmus çerçevesinde öğretim üyesi değişiminin mümkün olduğuna vurgu yapıldı . Görüşmelere katılan Çanakkale Savaşları uzmanı Prof . Dr . Harvey Broadbend , üniversitenin Tarih Bölümü ' yle halen sürdürülen işbirliğinin daha da geliştirilmesi üzerinde durdu . Heyet aynı gün Sydney ' deki Türk Derneği ' ni de ziyaret etti . Avustralya ziyaretinin son gününde heyet , Avustralya ' nın başkenti Canberra ' ya geçti . Burada ilk önce Avustralya Savaş Müzesi ziyaret etti . Burada askeri tarihçi Ashley Ekins ve Bill Gammage , heyete müze hakkında ayrıntılı bilgi sundu . Ardından Rektör Prof . Dr . Ali Akdemir ile ANU College of ArtsSocial Sciences Dekanı Prof . Dr . Toni Makkai , iki üniversite arasında iyi niyet antlaşmasına imza attı .
Heyet , Canberra ' daki son temaslarında , Avustralya Gazi Bakanı Ian Campell ile görüştü . Görüşmede 25 Nisan 2010 törenleri ile ilgili görüş alışverişlerinde bulunuldu .
Görüşmenin ardından heyeti , Melbourne üzerinden Türkiye ' ye döndü . Rektörü Prof . Dr . Ali Akdemir başkanlığındaki ÇOMÜ heyetinin Avustralya temasları sırasında Avustralya ' nın önceki Çanakkale konsolosu ve üniversitenin Avustralya temsilcisi Peter Rennert ile eşi Nurdan Kulluk , Melbourne ve Canberra ' daki bütün ikili temaslarda eşlik etti .