Prof. Dr. Mustafa Koçak'tan 'Türkiye'nin Anayasa Arayışları' Konferansı

Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koçak, devleti korumak için değil bireyin hak ve özgürlüklerini korumak için düzenlenecek anayasaların başarıya ulaşabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Mustafa Koçak'tan 'Türkiye'nin Anayasa Arayışları' Konferansı
Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koçak, Malatya İnönü Üniversitesi'nde "Türkiye'nin Anayasa Arayışları" konulu bir konferans verdi.
İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör Yardımcıları, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. Mustafa Koçak, Türkiye'nin anayasa arayışlarının yeni olmadığını belirterek, Türkiye'de her dönemde anayasa çalışmaları bulunduğunu ifade etti. Koçak, Avrupa'nın hukuk ve siyaset anlayışını belirleyen üç temel öğenin; Yunan felsefesi, Roma hukuku ve Hıristiyanlık olduğunu kaydetti.

Anayasalı bir devlet ile anayasal bir devletin farklı olduğunu vurgulayan Koçak, devleti korumak için değil bireyin hak ve özgürlüklerini korumak için düzenlenecek anayasaların başarıya ulaşabileceğini belirtti.
Koçak, yeni bir anayasanın sosyal, kültürel ve toplumsal alanlarda büyük bir rahatlama getireceğini kaydederek, birlik ve beraberlik temeline dayalı, tarihsel öğeleri ve bireyi koruyan, taklitten uzak bir anayasaya Türkiye'nin geleceği adına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koçak, tüm anayasalarda, bireyi, devletin hükmünden koruyan, birey hak ve özgürlüklerini güvence altına alan bir anlayış hakimken Türkiye'deki anayasaların devleti koruma düşüncesiyle düzenlendiğini iddia etti.
Türkiye'de anayasal anlayışın değiştirilmesi zamanının geldiğini belirten Koçak, uzlaşma temelinde ve kavgadan uzak bir yapıyla yeni bir anayasanın oluşturulabileceğini söyledi.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, günün anısına Prof. Dr. Mustafa Koçak'a üniversitenin plaketini takdim etti.