Gap Bölgesi'nde Bulunan Kilis'te Yatırım Seferberliği

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kilis milletvekili Hüseyin Devecioğlu, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) içerisinde bulunan Kilis'e yatırım yapılması için çalıştıklarını söyledi.

Gap Bölgesi'nde Bulunan Kilis'te Yatırım Seferberliği
Milletvekili Devecioğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın GAP'a yatırım seferberliği iş dünyasından da destek aldığını belirterek, "Bu anlamda Anadolu Grubu ve Özgörkey Holding'le birlikte dünyanın en büyük portakal üreticilerinden Brezilyalı Cutrela ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Endüstriyel tarım ile ilgili çalışmalar başlatmıştır. Anadolu Etap şirketi, (GAP) Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ve Akdeniz havzasında toplam 100 bin dönüm araziye 10 milyon şeftali ve kiraz ağacı dikilecek. Böylece bu proje sayesinde ekonomik getirileri ile beraber tarım ve hayvancılıkla ilgili yeni yatırım imkanları oluşturacaktır."

Milletvekili Devecioğlu, Anadolu Etap Şirketi Genel Müdürü Demir Şarman'a yaptıkları davet üzerine Kilis'e geldiğini belirterek, "Öncelikle Kilis'imizde yaklaşık 70 bin ton, Kilis'imize özel urumu ve horozkarası üzümü üretilmektedir. Bu üzümlerin sıkılması için firmadan araştırma ve değerlendirilmesi konusunda teknik etüt çalışması istedim. Daha sonrasında yatırım yapmalarını istedik. Çünkü üzüm suyumuz gerek Avrupa, gerekse Ortadoğu ülkelerinde talep edilen ve tüketilen bir tarımsal ürünümüzdür. Bu konuda sayın Şarman bize destek sözü vererek çalışma yapacaklarını söylediler. Kilis'imiz coğrafi konum itibariyle bir ucu Çobanbey Tren İstasyonu ile Suriye kapısıyla orta doğuya açılmaktadır. Bir diğer ucu İslahiye yolunun duble çalışmalarıyla İskenderun limanına 90 dakikalık mesafededir. Ayrıca havalimanına 30 dakikalık mesafede ulaşım imkanı bulunmaktadır. Kilis ilimizde coğrafi konum itibariyle Akdeniz ikliminin özelliklerini göstermektedir. Sofralık değil sanayilik daha sulu ve daha şekerli olan şeftali ve kiraz ağacının yetiştirilmesine uygunluğu bakımından toprak özelliklerini araştırılması için Sayın Demir Şarman'a Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut ve Çifti Mallarını Koruma Meclisi Başkanı Mehmet Kara eşlik ederek, gerekli yerler gösterilerek üretimi yapılacak arazilerden toprak numuneleri alınmıştır. İnşallah kısa bir sürede alternatif olarak yapmayı düşündüğümüz şeftali ve kiraz yetiştiriciliği ve tarımsal faaliyetlerle, ekonomik sorumlulukla beraber sosyal bir sorumluluk yükleyerek Kilis halkımızın topraklarını, tarım üretimi konusunda daha verimli ve bol kazançlı olarak kullanacaklardır. Bu projeler sayesinde inşallah, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Akdeniz havzası meyve bahçesi olacaktır. Kilis'imizde meyve suyu üretimi sayesinde ihracat yapabilen bir ilimiz olacaktır. Bizler Kilis halkı olarak öncelikle Kilisli iş adamlarımızdan sermaye gruplarının bir araya gelmesini ve yatırım yapmaları istiyoruz. Bölgemizde tarım ve hayvancılık alanında yatıma müsait alanlarımız bulunmaktadır. Ayrıca Polateli ilçemizde bulunan 20 bin dönümlük ayrılmış Gıda Organize Bölgesi TEKNOPARK projesi ile ilgili de Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı da Türkiye ve dünya genelinde yatırımcılara sunmakta çalışmalara devam etmektedir. Yatırımlar doğrultusunda işsizlikle ilgili olarak ta Kilis'imizi güzel günler beklemektedir. Kilis'in kendi kabuğunu AK Parti iktidarı sayesinde kırmaya başlamıştır. Bu yıl ve 2011 yılında inşallah teknoparkla ilgili yerli ve yabancı yatırımcılarla görüşmeler yapılmaktadır."