Adalet Bakanı Ergin, Muhalefet Turuna Bdp İle Devam Etti

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, suça itilen çocuklarla ilgili düzenlemenin her türlü siyasi endişenin ötesinde değerlendirilmesi gereken bir konu olduğunu belirterek, 'Tasarının önemli bir kısmı çocuk adalet sistemiyle ilgili olduğu için bu konuda gruplarımızın önemli bir uzlaşı sağlayacağı inancı bizde hakimdir' dedi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, suça itilen çocuklarla ilgili düzenlemenin her türlü siyasi endişenin ötesinde değerlendirilmesi gereken bir konu olduğunu belirterek, "Tasarının önemli bir kısmı çocuk adalet sistemiyle ilgili olduğu için bu konuda gruplarımızın önemli bir uzlaşı sağlayacağı inancı bizde hakimdir" dedi. BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata ise, tasarının sadece çocuklar eksenli getirilmesi gerektiğini söyledi.
Adalet Bakanı Ergin, Meclis Adalet Komisyonu'nda bekleyen suça itilen çocuklarla ilgili tasarıya destek sağlamak için muhalefet turunu BDP ile sürdürdü. Ergin, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile birlikte BDP Meclis grubunu ziyaret etti. Ergin, BDP Grup Başkanvekili Ata ve Hakkari Milletvekili Hamit Geylani ile yaklaşık 30 dakika süren bir görüşme yaptı. Ergin ve Ata, görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Adalet Komisyonu'nda bekleyen ve kamuoyunda 'suça itilmiş çocuklara
ilişkin tasarı' olarak bilinen düzenlemeye ilişkin BDP'nin de önerilerini ve eleştirilerini aldıklarını ifade eden Ergin, BDP'nin de bu tasarının Adalet Komisyonu'nda görüşülmesinden ve grupların bu tasarıya katkı vermesinden yana bir tavır sergilediğini ifade etti. BDP'nin bu tasarıda yeterli olmayan bir takım düzenlemeler olduğu, bunun daha ileriye taşınması gerektiğine ilişkin eleştirilerini gündeme getirdiğini kaydeden Ergin, "Biz bu eleştirileri not ettik. Bundan sonra MHP ile de görüştükten sonra
değerlendirmemizi yapacağız ve Parlamento gündeminde, Adalet Komisyonu gündeminde bunun görüşülebilmesi için Adalet Komisyonu Başkanı'nı da ziyaret edeceğiz. Bu şekilde bu tasarının gündeme gelmesini sağlamaya çalışacağız" şeklinde konuştu.
Adalet Bakanı Ergin, 'Tasarıda değişen bir madde var mı?' sorusu üzerine bugün getirdikleri yeni bir çalışma olmadığını söyledi. Ergin, "Adalet Komisyonu'nda bulunan hükümet tasarısıyla ilgili gruplarımızın görüşünü alıyoruz. Eleştiri ve önerilerini alıyoruz. Bu konuda her türlü önyargıdan uzak, Parlamento Adalet Komisyonu'nda bir çalışma yapılmasını öneriyoruz. Bu önerimize de şu ana kadar gruplarımızdan samimi destek aldığımızı ifade etmeliyim. Gruplarımızın belli talepleri var. Bunları da
değerlendiririz. Komisyonda bu yönde çalışmaların yapılması Türkiye'nin gündeminde çözüm bekleyen bu önemli konuya ilişkin bizi umutlandırıcı bir netice oluşturuyor" diye konuştu.
Ergin, 'Uzlaşma olmasa da Meclis takvimi aynen işleyecek mi?' sorusuna ise şu karşılığı verdi:
"Uzlaşı kültürü önemlidir. Bunu sağlamaya çalışıyoruz. Bu konu her türlü siyasi endişenin ötesinde değerlendirilmesi gereken bir konu. Tasarının önemli bir kısmı çocuk adalet sistemiyle ilgili olduğu için bu konuda gruplarımızın önemli bir uzlaşı sağlayacağı inancı bizde hakimdir."
Ergin, BDP'nin çekincelerinin sorulması üzerine BDP sözcülerinin tasarıda getirilen düzenlemelerin bu haliyle çocukların konumunu tam iyileştirmeyeceği, kısmi iyileştirmeler sağlayacağı yönünde eleştirilerini dile getirdiklerini belirterek, komisyon çalışmaları sırasında bu taleplerin de diğer grupların talepleri gibi değerlendirileceğini söyledi. Ergin, "Belli bir ortak noktaya ulaşacağımız kanaati bende hakim" dedi.
BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata ise, tasarı hakkında komisyonda görüşmeler başladığı dönemde olumlu katkılarda bulunacaklarını, düzenlemeye ilişkin bazı eleştirilerinin olduğunu Adalet Bakanı'na ifade ettiklerini söyledi. Mevcut tasarının komisyon gündemine gelmesini önemsediklerini dile getiren Ata, çok kısa bir sürede toplumun çok değişik kesimleri tarafından bir vicdan hareketi başlatıldığını, çok değişik kesimlerin mutabakatıyla bir toplumsal muhalefetin ortaya konduğunu ve bu muhalefetin iktidar
tarafından görüldüğünü ve konunun Meclis gündemine geldiğini anlattı. Ata, "Bu boyutuyla siyasetin toplumsallaşması açısından çok önemli gördüğümüz bir konu Adalet Komisyonu'nda tartışılacak ve grupların inanıyoruz ki mutabakatıyla Genel Kurul'da görüşmeler başlayacak" dedi.
Ata, 'Sizin bir şartınız var mı?' sorusu üzerine demokratikleşme için herhangi bir şart öngörmediklerini, mevcut tasarıyla ilgili eleştirilerini dile getirdiklerini söyledi. Ata, her şeyden önce bu ülkenin yasalarında 18 yaşın altındaki herkesin çocuk olarak kabul edildiğini ve Türkiye'nin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin bir tarafı olduğunu, altına imza atılan her uluslararası sözleşmenin iç hukukta uygulanma zorunluluğu bulunduğunu Adalet Bakanı'na hatırlattıklarını kaydetti.
'Sizin somut olarak eksik bulduğunuz noktalar nelerdir? Tasarının terör örgütü elebaşı Öcalan'ın yeniden yargılanmasına imkan vereceği eleştirilerine nasıl bakıyorsunuz?' sorusu üzerine Ata, kişiye özel yasa çıkartılamayacağının Anayasa ile güvence altına alındığını ve bunun ceza hukukunun temel prensiplerinden biri olduğunu ifade etti. Çocuklarla ilgili yasa gündemdeyken konunun bir siyasi polemiğe konu olabilecek taraflara çekilebilmesini doğru bulmadıklarını vurgulayan Ata, "Bu nedenle ilgili yasanın
sadece çocuklar eksenli getirilmesi ve bir torba yasa içinde ele alınmaması gerektiğini, bu konudaki duyarlılığımızı da ifade ettik" şeklinde konuştu. Türkiye'de demokratikleşme noktasında atılacak her adıma destek vereceklerini daha önce açıkladıklarını hatırlatan Ata, atılacak her adımı, iyileştirilmesi yönünde muhalefet haklarını saklı tutarak destekleyeceklerini söyledi. Ata, 'Koşulsuz destek verdiğinizi söyleyebilir miyiz?' sorusuna, "Koşulsuz destekten bahsetmedik. Tabii ki muhalefetimizi yapacağız.
Türkiye'de yasama ve yürütme erkinin ayrı erkler olduğuna inanıyoruz. Yapacağımız katkılar iyileştirmeye yönelik olacak" karşılığını verdi.
Ata, 'Bölgede çocuklara yeni suçluların eklenmemesi için BDP'nin ailelere bir çağrısı olabilir mi?' sorusu üzerine şunları söyledi:
"Biz kamuoyunun gündemine acıyla, gözyaşıyla düşmüş her haberden sonra şiddetin, sorunların çözümünde bir yöntem olarak kullanılmaması gerektiğini kamuoyuyla ve seçmenlerimizle paylaştık. Bundan sonra da paylaşmaya devam edeceğiz."
(ZÇ-CC-Y)