Osmanlı Sultanlarının Her Biri Kitap Oldu

Bursa'da açılan Tüyap Kitap Fuarı'nda, tarihçi yazar Kemal Arkun'un Akademisyen Yayınları'ndan çıkan 36 kitaplık 'Osmanlı Sultanları' serisi büyük ilgi görüyor.

Osmanlı Sultanlarının Her Biri Kitap Oldu
BUTTİM arkasındaki fuar merkezinde önümüzdeki pazar gününe kadar açık kalacak olan Bursa Kitap Fuarı'nda okuyucularla buluşan Osmanlı Sultanları serisi, belgelere dayanan gerçek tarihi olayları roman tadında anlatıyor. Yazar Kemal Arkun, "Osmanlı bizim geçmişimiz. Osmanlı bizim geçmişimiz olduğu kadar dünya medeniyetinin de zirvesidir. 623 yıl dünyaya nizam veren ender bir nesildir. Belki de bir daha gelmeyecek bir nesildir. Haklarında çok çeşitli şeyler söylendi, iftiralar atıldı. Osmanlı ile alakalı kitaplara baktığınızda, büyük çoğunluğunun, ezeli düşmanı olan Haçlılar tarafından veya yerli işbirlikçileri tarafından yazılmış olduğunu görüyorsunuz. Biz, ecdadımıza, bu yüce sultanlara vefa borcumuzu ödemek için her birisi hakkında birer kitap yazdık. Toplam 13 bin 500 sayfalık kitap oldu. Osmanlı ile alakalı müspet kitapları yazabilmek açısından kaynak sıkıntısı mevcuttur. Bütün kitapların arkasında kaynakçaları vardır. Bu kaynakçalara bakıldığı zaman, Osmanlı ve padişahlarla alakalı farklı görüşler ihtiva eden kaynakları yan yana koyduk. Bunların içerisinde en kuvvetli kaynaklara yer verdik. Bütün kitapların arkasında kaynakçası vardır" dedi.

Yazar Kemal Arkun, kitapların didaktik roman olduğuna dikkat çekerek, "Kitaplarımız, belgesel roman olarak değerlendirilir. Ancak Osmanlı kitapları ile alakalı genelde yazılanlar hayali romanlardır. Bu seri hayali değil. Hayali olmadı. Çünkü her kitabın arkasında kronolojisi var. O padişahın döneminde yaşanan bütün hadiseleri kronolojik olaylara göre yazdık. Bugün öğrencilerimizin okudukları tarihi kronolojiye uygun bir şekilde, biraz daha geniş ve şümullu olarak roman tarzında yazıldı. İlgili padişahın dönemini gösteren haritası ile beraber, o dönemde nasıl yaşanmış, neler yapılmış, olayların detaylarını akıcı bir üslupla okuyucuya sunduk" diye konuştu.

Bursa Kitap Fuarı'ndaki ilgiden memnun olduklarını anlatan Yazar Kemal Arkun, "Bursa Osmanlı'nın beşiğidir. Osmanlı'nın başkentliğini yapmış bir şehirdir. Özellikle, Osmangazi, Orhangazi Han, I. Murat Hüdavendigar, Yıldırım Beyazıt, Çelebi Mehmet ve Gazi II. Murat Han'ın yattığı mekandır. Dolayısıyla Bursalılar, Osmanlı sultanlarına vefa göstererek, seriye büyük ilgi gösteriyor. Fuarın ilk iki günündeki alaka çok güzeldi. Bu ilginin giderek daha artacağını ümit ediyoruz" diye konuştu.

Tüyap Fuarı 4 No'lu salondaki Akademisyen Yayınları standından kitap alanlar ise, "Tarih kitabını okurken insan sıkılıyor. Roman tarzında olması daha rahat okunmasını sağlıyor. Tarih kitaplarının roman tarzında olması özellikle öğrenciler için çok uygun. Keyifle okuyacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Yazar Kemal Arkun, 5 Mart Cuma günü Tüyap Fuar alanı Çekirge Salonu'nda saat 11.00'de bir konferans verecek, 6 Mart Cumartesi günü de stantta kitaplarını imzalayacak.