İsveç Parlamentosu, 17 Mart'ta içinde sözde Ermeni soykırımının da bulunduğu önergeyi oylayacak

İsveç Parlamentosu, 17 Mart'ta yapılacak oturumda, sözde Ermeni soykırımı olmak üzere Asuri, Süryani, Keldani, Pontus ve daha birçok sözde soykırımın kabul edilmesiyle ilgili önergeleri oylayacak.

İsveç Parlamentosu, 17 Mart'ta içinde sözde Ermeni soykırımının da bulunduğu önergeyi oylayacak
Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti ve Çevre ve Yeşiller Partisi 17 Şubat Çarşamba günü ortak bir dış siyaset bildirisi yayımlayarak, sonbaharda yapılacak seçimlerde kazanırlarsa uygulayacakları politikaları açıkladı.

Bildiride Türkiye'nin Kopenhag kriterlerini yerine getirdiğinde AB'ye girme hakkının açıkça destekleneceği belirtildi. Üyelik görüşmelerinin ise etnik ve dinsel azınlıkların hakları dahil olmak üzere insan haklarına saygı gösterilmesi konusunda somut talepler tamamlanarak yürütüleceği vurgulandı. Bildiride DTP'nin kapatılması şiddetle eleştirilirken, ''Bizim hükümetimiz iktidara geldiği takdirde bütün soykırımlar kabul edilecek'' denildi.

İsveç'te yaşayan ve şimdiye dek Sosyal Demokratlara, Sol Parti'ye ve Yeşiller ve Çevre Partisi' ne oy veren Türkler ise sözde soykırım konusundaki tutum nedeniyle Muhafazakar Parti'ye oy vermeye hazırlanıyor. Protesto için boş oy kullanmanın iyi seçenek olduğunu savunanlar da az değil.

İsveç' teki Türk ve Azeri Federasyon Başkanları toplanarak, Türkler ve Azeriler arasında toplanan 5 bin protesto imzasını Ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti Başkanı Mona Sahlin'e verdi.

Sahlin ve Türk Federasyon başkanları arasındaki görüşme çok olumlu bir atmosferde geçti. Önümüzdeki günlerde ikili heyetlerin görüşmesiyle bu konunun masaya yatırılması bekleniyor.