Chp'li Erdem: 'Benim Evimde Baykal Ve Türk'ün Katıldığı Bir Görüşme Oldu Ama Pazarlık Yapılmadı'

CHP Ankara Milletvekili Eşref Erdem, 1999 yılında evinde yapılan görüşmeye Deniz Baykal ve Ahmet Türk'ün katıldığını, bu görüşmede kesinlikle bir pazarlık yapılmasının söz konusu olmadığını söyledi

CHP Ankara Milletvekili Eşref Erdem, 1999 yılında evinde yapılan görüşmeye Deniz Baykal ve Ahmet Türk'ün katıldığını, bu görüşmede kesinlikle bir pazarlık yapılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Erdem, Baykal'ın, teröre bulaşmış insanlarla ittifak olamayacağı ilkesini ortaya koyduğunu ve işbirliğinin gerçekleşmediğini ifade etti.
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın dün gensoru görüşmelerindeki 'CHP bizden 20 militan istedi' iddiasına, görüşmenin evinde gerçekleştiği iddia edilen CHP Ankara Milletvekili Erdem cevap verdi. Parlamento Muhabirleri Derneği'ne yaptığı ziyarette Sakık'ın iddialarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdem, ciddi bir politikacı olarak saydığı Sırrı Sakık tarafından bu derece mesnetsiz bir iddia ortaya atılmasından üzüntü duyduğunu belirtti. Erdem, bunu sağduyu sahibi hiçkimsenin kabul etmesinin mümkün
olmadığını söyledi. Deniz Baykal'ın çizgisinde 40 yıldır bir değişiklik olmadığını vurgulayan Erdem, böyle bir şey söylemenin abesle iştigal olduğunu belirtti. Bunalım dönemlerinde zaman zaman birbirine yakın sayılan siyasi partilerin, birbirleriyle ittifak yapmalarının doğal olduğunu dile getiren Erdem, zaman zaman CHP'nin tabanından, zaman zaman diğer partilerin tabanından, bunalım dönemlerinde bir güç birliği oluşturulması yönünde baskılar gelebildiğine işaret etti. Erdem, "Burada kurumsal kimlik
önemlidir. Kurumsal kimlik olarak CHP adına Genel Başkan veya onun görevlendirdiği bir kişi görüşmüş müdür, görüşmemiş midir, önemli olan bu. Demokrat insanlar zaman zaman güç birliği oluşmasından fayda umarlar. Bu çerçevede bazı görüşmeler olmuştur. Olmaya da devam edecektir. Zaman zaman ben de görüştüm. Çoğu bizim eski arkadaşlarımızdır" şeklinde konuştu.
Sırrı Sakık'ın, 'Eşref Erdem'in evinde görüşme oldu' sözünün doğru olduğunu açıklayan Erdem, iki siyaset adamı arasında konuşulan bir hususun, bir kızgınlık vesilesiyle Parlamento gündemine getirilmiş olması ve buradan bir medet umulmasını esefle karşıladığını dile getirdi. Erdem şunları söyledi:
"Benim evimdeki görüşmeye Sayın Deniz Baykal da gelmiştir. Sayın Baykal benim ricam üzerine gelmiştir. Aşağıdan bana gelen baskılar, böyle bir ittifakın makul olabileceği doğrultusundaydı. Benim evimde Sayın Ahmet Türk ve Sayın Deniz Baykal'la birlikte olduk. Ama şunu kesinlikle söylüyorum ki hiçbir şekilde bu görüşmede bir pazarlık söz konusu olmamıştır. Bu görüşmede hele hele '20 militan verin' şeklinde hiçbir değerlendirme olmamıştır. 20 militan lafı ağzından nasıl çıktı, bunu da hayretle
karşılıyorum."
Baykal'ın duyarlılıkla üzerinde durduğu temel konunun, demokrasiye inanan, hiçbir şekilde teröre bulaşmamış insanların yer alması ilkesi olduğunu belirten Erdem, bu çerçevede kendi aralarında zaman zaman konuşmalar olduğunu söyledi. Willy Brant Sokak'taki görüşmede Deniz Baykal'ın hiçbir dahli olmadığını, bu görüşmeden Baykal'ın haberinin bile bulunmadığını kaydeden Erdem, orada oturanların kendisini çağırdığını ve bu davet üzerine gittiğini, bu görüşmede Sırrı Sakık, Mehmet Ali Eren ve Abdülmelik
Fırat'ın bulunduğunu kaydetti. Bu görüşmede CHP'nin ilkelerini ortaya koyduğunu ve bunun dışındaki hiçbir ismi kabul edemeyeceklerini açıkladığını anlatan Erdem, görüşmeden sonra da Baykal'a bilgi verdiğini belirtti. Erdem, kurumsal kimlik adına hiçbir görüşme yapılmadığını ifade etti.
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Erdem, Sırrı Sakık'ın bu açıklamaları Başbakan'ın talimatı doğrultusunda yaptığı yönündeki iddianın hatırlatılması üzerine, "Talimat mı değil mi bilemem. Ben biraz kızgınlıkla Sayın Sakık'ın ağzından, sağduyusunu kaybederek söylediği bir söz olarak kabul ediyorum" dedi.
Erdem, bir soru üzerine Baykal'ın katıldığı görüşmenin 1999 seçimlerinin hemen öncesinde olduğunu, Willy Brant'taki görüşmenin ise daha sonra gerçekleştiğini belirtti.
'Deniz Baykal görüşmenin olmadığını söyledi, siz Sakık'ın görüşme iddiasını doğruluyor musunsunuz?' sorusu üzerine Erden, Sırrı Sakık'ın o görüşmede olmadığını dile getirdi. O görüşmede Ahmet Türk, Deniz Baykal ve kendisinin bulunduğunu belirten Erdem, "Ahmet Türk bana konuşalım diye rica etti. Ben de Genel Başkanıma rica ettim. O da beni kırmadı. Evimde bir kahve içtik. Genel Başkanımız, 'teröre bulaşmış çevrelerle konuşmam' dedi. Dediğim görüşme yarım saatten fazla olmadı. Liste ve isimler bile
konuşulmadı" dedi.
Ciddi siyaset adamlarının ikili görüşmelerde birbirlerine güvenerek bazı şeyler söyleyebileceklerini belirten Erdem, "Bunların açıklanmaması gerekiyorsa bunların açıklanmaması bir meziyet değil zorunluluktur" şeklinde konuştu.
Erdem, 'Siz Willy Brant'taki görüşmenin sonucunu Deniz Baykal'a aktardığınızda ne cevap verdi?' sorusuna, "Hayır olmaz dedi" karşılığını verdi. Erdem, 'Ahmet Türk'le Deniz Baykal'ın görüşmesinde anlaşmazlık neydi?' sorusu üzerine şöyle konuştu:
"Pazarlık yapılmadı ki. O günün koşullarında Türk tabloyu çizdi ve birlikte olmanın makul olabileceğini söyledi. Deniz Bey bu ilkeleri koyduktan sonra, şu anda örgütlerin başında olan kimse listeye giremez dedi, bu çerçevede koptu."
Erdem, bir soru üzerine hiçbir toplantıda 20 militan sözünün geçmediğini, hatta 20 kişiden bile bahsedilmediğini vurguladı.