Dulkadirli Yer Altı Şehrine Temizlik Ve Düzenleme Çalışması

Kırşehir'de bulunan Dul kadirli yer altı yerleş kesinin temizliği ve düzenlemesi için Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji bölümü Başkanı Prof Dr

Dulkadirli Yer Altı Şehrine Temizlik Ve Düzenleme Çalışması
Kırşehir'de bulunan Dul kadirli yer altı yerleş kesinin temizliği ve düzenlemesi için Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji bölümü Başkanı Prof Dr. Neşe Atik bilgiler vererek, yapmak istediklerinin bu tür tarihi mekanları turizme kazandırmak olduğunu söyledi.
Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji bölümü Başkanı Prof Dr. Neşe Atik, yaptığı açıklamada yeraltı şehri hakkında bilgiler verdi. İl merkezinin 45. kilometre kuzeyinde yer alan yer altı şehrinin Dulkadirli Beldesi Kırşehir-Akçakent yolu üzerinde bulunduğunu, tarihi ile ilgili tam bir tahmin yürütmenin mümkün olmadığı yerleşkenin, manastırın Orta Bizans döneminde (700-900) ait olabileceğini söyledi.
Mevkideki Üç Ayak Kilisesi ve Hacı Fakılı Antik kenti çalışmalarıyla birlikte başlatılacak olunursa bölgesel bakımdan geniş anlamlar kazanabileceğini söyledi.
Yerleşkenin Mimari fonksiyonları hakkında da bilgiler veren Atik, Mimari bakımdan manastır olduğu anlaşılmakta olan şehrin, Gümüşler manastırıyla oldukça benzeşmekte olduğunu bildirdi. Atik, yerin Üç Ayak kilisesiyle birlikte düşünüldüğünde ülkemiz ve ilimiz inanç turizminin önemli elemanlarından olabileceği anlaşılmakta olduğunu vurgulayarak, "konunun hemen yakınlarda yer alan üç katlı olduğu bilinen Yarım kale yer altı yerleşimiyle birlikte düşünülmesi gerekmektedir. Kazı ve temizlik çalışmalarının devam etmesinin yerel ve ulusal basına yansıması Kırşehir'in tanıtıma aktivite kazandırdığı görülmüştür" dedi.
Atik, " Yer altı yerleşimi hakkında geçmişte yapılanlar: Kırşehir müzesinin önerisi ve Kayseri Koruma Kurulunun 11.08.1998 gün ve 193 sayılı kararıyla korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. İnlimurat'taki temizlik çalışmaları ilk kez 1986 yılında yapılmış uzun aradan sonra 2001-2002-2003-2005-2006 yıllarında çalışmalar sürdürülmüş ancak son üç yıldan beri çalışmalara ara verilmiştir. Işıklandırılması yapılıp müzeye bağlı örenyeri olarak biletsiz ziyareti mümkün hale getirilmiştir. Kamulaştırma çalışmalarının büyük kısmı tamamlanmıştır. Hazırlanan çevre düzenlemesinin büyük bölümü ikmal edilmiştir" ifadelerini kullandı.
Eserin tanıtım çalışmalarının devam etmekte olduğunu hatırlatan Atik, "böylelikle antik ve turistik anlamda Kırşehir'in Kapadokya bölgesi içerisinde bulunduğunun sürekli olarak vurguluyoruz" şeklinde konuştu.
Çalışmalarda Bakanlıktan tahsis edilen ödeneklerin yanında Kırşehir Valiliği Özel İdaresi imkanlarının da kullanıldığı bildirildi.
YAPILMASI GEREKENLER, GETİRİLERİ VE SONUÇLARI
Bir kısım kamulaştırma çalışmalarının devam ettiğini fakat tamamlanması gerektiğinin altını çizen Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, "Çevre düzenleme işlemlerinin tamamlanması için gerekli ödeneğin de ayrılması gerekmektedir. Kazı ve temizlik çalışmalarına yeniden başlanması için yeterli ödemeğin sağlanmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Çalışmanın getirisi ve sonuçlarını da açıklayan Atik, "Üç Ayak Kilisesi , Dulkadirli Yer altı yerleşmeleri ve Hacı Fakılı antik kenti-örenyeri konularında yapılacak çalışmaların Kırşehir'in kuzey tarafında gelişmesi hususunda her bakımdan katkılarda bulunacağı kanaatindeyiz" dedi.