100 milyon dolar bütçeli oyunlar

Görüntü kalitesi ve sunduğu muhteşem atmosferle her geçen gün gerçek hayata biraz daha yakınlaşan video oyunları, kendileri için ayrılan milyon dolarlık bütçeleriyle de sinema sektörünü kıskandırıyor. İşte bütçesi 100 milyon doları bulan dünyanın en pahalı oyunları

100 milyon dolar bütçeli oyunlar
1). Kill Zone 2

PlayStation 3 için geliştirilen ve Counter-Strike türü ilk oyun olan KillZone 2, 2009 yılının Şubat ayında oyun severlere sunuldu. Oyun severlerin yoğun ilgi gösterdiği Kill Zone 2’ye ayrılan bütçe ise 45 milyon doları buldu.

100 milyon dolar bütçeli oyunlar


2). Final Fantasy XII

Japonya’da üretilen en pahalı oyun olan Final Fantasy serisi, dünya çapındaki oyunculardan da büyük ilgi görüyor. Bu serinin XII sürümüne ayrılan bütçe ise pazarlama maliyetleri hesaba katılmadığında 48 milyon dolar seviyelerinde… Serinin devam oyunu olan Final Fantasy XIII’ün ise bir önceki sürüme nazaran %50 oranında daha fazla bütçeye sahip olması bekleniyor.

100 milyon dolar bütçeli oyunlar


3). LA Noire


Avustralya’da bulunan Game Developers’ Association’ın (Oyun Yapımcıları Birliği) başındaki isim olan Tom Crago’ya göre La Noire, bugün için dünyanın en pahalı oyunlarından biri… Crago’ya göre Avustralya’da geliştirilen oyuna RockStars, 50 milyon doların üzerinde bir bütçe ayırmış durumda.

100 milyon dolar bütçeli oyunlar


4). APB
5 yıla yakın bir süredir geliştirilme aşamasında olan ve internet üzerinden oynanacak olan APB, oyuncuların satışa çıkmasını dört gözle beklediği oyunlardan biri… Oyunun yapımcısı Realtime Worlds’ün bu oyuna ayırdığı bütçe ise 50 milyon dolar… Ancak 5 yıldır geliştirilme aşamasında olan oyunun bu rakamın çok daha üzerinde bir bütçeye sahip olduğu sanılıyor.

100 milyon dolar bütçeli oyunlar


5). Halo 3
Bungie isimli bir firmanın yapımcılığını üstlendiği ve Microsoft’un satışını yaptığı Halo 3, 2007 yılının güz döneminde satışa sunulmuştu. Xbox 360 oyun konsolu için geliştirilen Halo 3’e ayrılan bütçe 55 milyon dolar seviyelerinde… Ancak Microsoft’un oyunun tanıtımını yaparken 200 milyon doların üzerinde bir harcama yaptığı sanılıyor.

100 milyon dolar bütçeli oyunlar


6). Metal Gear Solid 4
Bir aksiyon oyunu olan ve Kojima Productions tarafından geliştirilen Metal Gear Solid 4, PlayStation 3 sürümüyle satışa sunuldu. Geliştirilmesi için 4 yıldan fazla bir süre harcanan oyuna Sony ve Kojima Productions’ın beraber ayırdığı bütçe de 60 milyon doları buldu.

100 milyon dolar bütçeli oyunlar


7). Too Human

Geliştirilme aşamasında birçok problemle karşılaşan ve bir RPG (Role-Playing-Game / Rol Yapma Oyunu) türü oyun olan Too Human, Silicon Knights tarafından geliştirildi ve Microsoft Game Studios tarafından dağıtımı yapıldı. İlk olarak 19 Ağustos’ta Kuzey Amerika’da satışa sunulan Too Human, 29 Ağustos tarihinde de Avrupa’da oyunseverlerin karşısına çıktı. Kendi oyun motorunu geliştiren ve bu iş için ayrıca ek maliyeti gözden çıkaran Silicon Knights’ın bu oyuna ayırdığı bütçe de 60 milyon doları aştı.

100 milyon dolar bütçeli oyunlar


8). Shenmue
Son 10 yılın en pahalı oyunlarından biri olan Shemnue’ye 70 milyon dolar bütçe ayrıldı. Sega AM2 tarafından geliştirilen oyun, Japonya’da 29 Aralık 1999’da satışa çıkmış ve oyunun Avrupa’ya ulaşması 1 Aralık 2000 tarihini bulmuştu.

100 milyon dolar bütçeli oyunlar


9). Gran Turismo 5
5 sene gibi uzun bir zaman diliminde geliştirilen ve araba yarışı denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Gran Turismo için ayrılan bütçe ise 80 milyon doları buldu. Bu rakamla Gran Turismo, oyun dünyasının en pahalı ikinci oyunu olmayı da başarmış oldu.

100 milyon dolar bütçeli oyunlar


10). Grand Theft Auto 4
Geliştirilmesi 3,5 seneyi bulan ve bu aşamada 1000 kişiden faydalanan Grand Theft Auto 4’ün ortaya çıkışı oldukça zahmetli oldu. GTA serisinin bu oyununda çalan yüzlerce müziğin telif hakkı için 2000’i aşkın kişiyle görüşülmesi, NewYork şehrinin caddelerindeki trafiğin kameralarla kayıt altına alınması ve oyuna uyarlanması gibi birçok işlem, oyunun maliyetini artırdı. GTA 4’ün toplamda yapımcısına maliyeti ise 100 milyon dolar oldu. GTA 4, bu rakamla birlikte bugüne kadar yapılan en pahalı oyun olma ünvanını da elde etmiş oldu.

100 milyon dolar bütçeli oyunlar