Bodrum'da 'Mutlu Bir Yuva, Aile İçi İletişim' Konferansı

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karataş, mutlu bir evlilik için tarafların 'ahlak' kavramına önem vermesi gerektiğini; kültür, bilgi, zenginlik, asalet ve benzeri açılardan denkliklerinin de önemli olduğunu söyledi.

Bodrum'da 'Mutlu Bir Yuva, Aile İçi İletişim' Konferansı
Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası Bodrum Temsilciği tarafından "Mutlu Bir Yuva, Aile İçi İletişim" konulu bir konferans düzenlendi. Nurol Kültür Merkezi'ndeki konferansta konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karataş yer aldı. Evliliğin hayatta yeni bir basamak olduğunu söyleyen Doç. Dr. Karataş, "Biz şimdi kadın haklarını savunurken, kadını erkeğe karşı rakip gibi yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu sefer iki tane rakip aynı evde geçinemiyor.
Halbuki erkek ile kadın birbirini tamamlayan bir elmanın iki yarısı gibidir. Evleneceği zaman da bu niyetle evlenmelidir. Kadın erkeğin eksiğini, erkek de kadının eksiğini tamamlar. Erkeğin duyguları, hisleri zayıftır. Belki fiziki gücü yerindedir ama kadında his vardır. Erkek, çocuklara bakmaya tahammül edemeyebilir ama kadınlar eder. Bunlar birbirlerini tamamlayacaktır" dedi. Evlenecek kız ve erkek ailelerinin bakış açıları ile ilgili değerlendirme yapan Doç. Dr. Karataş, şunları söyledi:
"Oğlumuz gelin adayı ararken ilk sorduğumuz soru 'güzel mi'. Erkek kızımıza talip olduğu zaman neyi soruyoruz; işini. İşten de kasıt, maaşı kaç lira onu öğrenmeye çalışıyoruz. Güzel bir kız, maaşı da yerinde bir erkek evlendikleri zaman mutluluk için yeterli mi? Güzellik bir müddet sonra kayboluyor. Maaş bir müddet sonra yetmiyor. Kavga başlıyor. Halbuki peygamberimizin bir önerisi var. 'Ahlaklı olanı seç. Denk olanı seç'. Uçurum olmasın. Kültür, bilgi bakımından, zenginlik, fakirlik bakımından, asalet
bakımından denklik de önemli. Bazen uç noktalarla evlilikler olur da mutlu olabilirler. Ama bu her zaman örnek değil. Cenabı Allah evlatlarımıza dengine düşmeyi nasip etsin."
Evleneceklere ve evli olanlara bazı tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Mustafa Karataş, aile içinde güler yüzlü olmanın önemine değindi. Karataş, "Güler yüzlü olmaya gayret etmeliyiz. Eşlerin güzel görünmesi gereken yerin ev olduğunu bilmesi gerekir. Kadınlar da erkekler de, evde birbirleri için süslenecekler. Bizim insanımız dışarıya çıkarken aynaya bakıyor. Evde de aynaya bakacaksın. Üzüntüleri paylaşacaksınız, zor zamanlarda birbirinize destek olacaksınız" diye konuştu.
Kadın ve erkeğin kendi akrabalarına gösterdiği güler yüzü, saygıyı, sevgiyi diğer tarafa da gösterebilmesinin ilişkilerde önemli bir nokta olduğundan söz eden Karataş, "İki tarafı dengeli götürmemiz lazım. Kaynanayı tecrübeli bir anne olarak sev, say; eşin üzülmesin. Bizim ülkemizde kaynana sendromu var. Kaynana deyince herkes korkuyor. Birde dışarıdaki sıkıntıları eve yansıtma ki evde sevinç olsun. Klasörlerle, dosyalarla eve gelen erkek ailesini mutsuz eder. Çocuklarınızla evde ilgilenmeniz lazım"
ifadelerini kullandı.
İlginin yoğun olduğu konferansa katılanlar arasında Konacık Belde Belediye Başkanı Mehmet Tosun ve Bodrum İlçe Müftüsü Mehmet Yiğit de vardı. Salondaki oturma yerlerinin dolması üzerine konferansı dinlemek isteyenler yerlere otururken, bazı vatandaşlar salon dışına kurulan televizyon sistemi ile konferansı takip etti.