Adıyaman Barosu'ndan Danıştay'ın 'Katsayı' Kararına Tepki

Adıyaman Barosu, Danıştay'ın 'Katsayı' kararına yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

Adıyaman Barosu'ndan Danıştay'ın 'Katsayı' Kararına Tepki
Adıyaman Barosu tarafından adliye sarayı önünde basın açıklaması yapıldı. Adıyaman Baro Başkanı Av. Yusuf Yetiş tarafından yapılan basın açıklamasına çok sayıda avukat katıldı. İstanbul Barosu'nun açtığı davanın Danıştay 8. Dairesi tarafından kabul edilerek, YÖK'ün Katsayı kararının yürütmesinin durdurulmasına Adıyaman Barosu avukatları tepki gösterdi. Baro Başkanı Av. Yusuf Yetiş kanundan örnekler vererek, alınan kararın yanlışlığına dikkat çekti.

Yetiş, "Anayasamızın 10. maddesinde, 'Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi, düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar. Yukarıda belirtilen temel hukuk normlarından hareketle ülkemizde 28 Şubat 1997 sürecine kadar yüksek öğrenim hakkı hiçbir ayrım gözetmeksizin ülkemizin tüm gençlerine tanınmıştır. Ancak 28 Şubat 1997 tarihinden sonra alınan kararlarla üniversiteye girişte farklı katsayı uygulamasına geçilmiş ve böylece meslek lisesi mezunlarının yüksek öğrenim hakkı kısıtlanmıştır. İstanbul Barosu'nun açtığı davalar sonucu Danıştay 8. Dairesi iki kez YÖK'ün aldığı kararların yürütülmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Anayasamızın 10. maddesine ve insan hakları sözleşmesinin 26 maddesine aykırı bulunduğumuz ve daha önce aynı konuda verdiği kendi kararıyla çeliştiğine inandığımız ve daha önce aynı konuda verdiği kendi kararıyla çeliştiğine inandığımız Danıştay 8. Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararları binlerce gencimizi ümitsizliğe ve ülkemizin 10 yılı aşkın süredir gündemini meşgul eden katsayı sorununun çözümsüzlüğe sevk etmiştir" dedi.
Meslek liselerinin devletin açtığı okullar olduğunu söyleyen Yetiş, "Bu okullarda okutulan derslerin müfredatı devletçe hazırlanır ve öğretmenleri de devletçe atanmaktadır. Düz liselerde okuyan gençler nasıl yetiştiriliyorsa, meslek liselerinde okuyan gençlerde aynı şekil de yetiştirilmektedirler. 14-15 yaşlarında daha reşit olmadan, bir mesleği seçmek ve bunun içinde uygun olan okulda okumayı istemek bir insanın en tabii hakkıdır. Üniversiteye girişte uygulanan farklı katsayı sistemi ülkemizin, gençlerinin ve ailelerinin önemli bir sorunudur. Bu sorunun hak ve adalete uygun olarak, acilen çözümü, faklı katsayı uygulaması nedeniyle mağdur olan gençlerin mağduriyetinin giderilmesi için başta yasama organı olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının gerekli yasal düzenlemeleri yapmalarını dilemekteyiz" şeklinde konuştu.