Rusya boru hattı için gereken izni verildi

Finlandiya, Rusya'ya Baltık Denizi altından geçen ve Almanya'ya kadar uzanan doğalgaz boru hattı için gereken izni verdi.

Finlandiya'dan beklenen izin, 2012 yılında tamamlanması beklenen 1220 kilometrelik Nord Stream boru hattının inşasının gerçekleşmesi için aşılması gereken son resmi engeldi.

Rusya'nın dpğalgaz devi Gazprom, bu yeni projede en büyük paya sahip olan şirket konumunda.

Nord Stream hattından her yıl Almanya ve diğer Avrupa Birliği üyelerine 55 milyar metre küp doğalgaz sevk edilmesi planlanıyor.

Gazprom'un Nord Stream boru hattındaki hissesi yüzde 51. Alman BASF-Wintershall ve E.ON Ruhrgas şirketleri yüzde 20'şer ve Hollanda'nın Gasunie şirketi yüzde 9 hisseye sahip.

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de Çarşamba günü düzenlenen toplantıda Rusya başbakanı Vladimir Putin, Nord Stream'in çevre üzerindeki etkileri konusunda yoğun araştırma yürütüldüğünü ve boru hattının güvenli olduğunu söylemişti.

Baltık Denizi bölgesinde, bu projenin, deniz dibinde yatan zehirli maddeleri, özellikle 2. Dünya Savaşı'ndan kalma çok sayıdaki cephanenin içindeki maddeleri hareketlendireceği kaygıları dile getirilmekteydi.

Finlandiya, boru hattı inşasına verdiği izinde, döküntülerin yaratabileceği sorunları önleyebilmek için, boru hattının parçalarını yerleştirecek gemilere, Finlandiya ekonomik bölgesinde demirleme yasağı getirdi.

Nord Stream, daha önce Rusya, İsveç, Danimarka ve Almanya'dan gereken izinleri almıştı. Doğalgaz boru hattı projesinin 7,4 milyar Euroya mal olacağı tahmin ediliyor.