Torbalı'da Okullara Ek Gelir İmkanı

İzmir'in Torbalı ilçesinde göreve başladığı günden bu yana eğitim başta olmak üzere birçok projeye imza atan Torbalı Kaymakamı Zeki Arslan, farklı bir projeye daha imza atıyor

Torbalı'da Okullara Ek Gelir İmkanı
İzmir'in Torbalı ilçesinde göreve başladığı günden bu yana eğitim başta olmak üzere birçok projeye imza atan Torbalı Kaymakamı Zeki Arslan, farklı bir projeye daha imza atıyor. Yeni proje ile okullarda geri dönüştürülebilir atıklar toplanacak. Çevreyi koruyacak projeyle okullara gelir sağlanması da hedefleniyor.
Torbalı Kaymakamı Zeki Arslan doğada çabuk kaybolmayan plastik, cam, kağıt, alüminyum kutu gibi geri dönüştürülebilir atık malzemelerin hammadde olarak tekrar kazandırılması için bir proje hazırlıyor. Torbalı'daki tüm okullarda uygulanacak olan proje için hazırlık çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Kaymakamlık Sivil Savunma Müdürü Necmettin Yılmaz proje hazırlama kursuna gönderildi. Mart ayına kadar hazırlanacak geri dönüşüm projesi İzmir Kalkınma Ajansı'na (İZKA) gönderilecek. Proje onaylanırsa harcanacak ödeneğin yüzde 75'lik bölümü İZKA'dan, yüzde 25'lik bölümü ise Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan karşılanacak.
Doğanın korunması için projenin büyük önemi olduğunu ifade eden Kaymakam Zeki Arslan "Bu projeyi en iyi şekilde uygulayacağına inandığım için okullarda başlatacağız. Projeyi benimseyen öğrenciler aileleri ve çevresindekilere örnek olacak. Proje kapsamında tüm okullara cam, kâğıt, teneke kutu ve plastik atıkların ayrı ayrı atılabileceği konteynırlar yerleştireceğiz. Öğrencilerimiz bu atıkları kendi aralarında ayrıştırıp, ayrılan bölüme atacak. Böylelikle tüketilen maddeler yeniden geri dönüşüm halkası içine katılacak ve hammadde ihtiyacı azalacak. İnsan nüfusunun artışı ile paralel olarak artan tüketimin doğal dengeyi bozması ve doğaya verilen zarar engellenmiş olacak" dedi.
Projenin İZKA tarafından kabul edilmesi için çok sıkı bir çalışma başlattıklarını ifade eden Kaymakam Arslan "Atık malzemelerin hammadde olarak kullanılması çevre kirliliğinin engellenmesi açısından da önemli. Örneğin kullanılmış kağıdın tekrar kağıt imalatında kullanılması hava kirliliğini yüzde 74-94, su kirliliğini yüzde 35, su kullanımını yüzde 45 azaltıyor. Bir ton atık kağıdın, kâğıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmekte. Öğrencilere bu bilinci aşılamaya çalışacağız. Ayrıca uygulamaya koymayı planladığımız proje ile okullara da maddi kaynak sağlamayı hedefliyoruz. Ayrı ayrı toplanan geri dönüştürülebilir ürünler okul yönetimi tarafından geri dönüşüm atıkları toplayan firmalara satılacak. Buradan elde edilecek gelir okulun ihtiyaçlarında kullanılacak" şeklinde konuştu.