Bakan Eroğlu: 'Kilis'te Sulama Ve İçme Suyuyla İlgili 5 Dev Proje Uygulanacak'

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kilis'teki gerek içme suyu gerekse sulama suyu için çok önemli bir karar aldıklarını söyledi.

Bakan Eroğlu: 'Kilis'te Sulama Ve İçme Suyuyla İlgili 5 Dev Proje Uygulanacak'
İl Özel İdaresi'nde gerçekleştirilen toplantıya Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kilis Valisi Turhan Ayvaz, Belediye Bakanı Mehmet Abdi Bulut, Kilis milletvekilleri Hasan Kara, Hüseyin Devecioğlu, 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof: Dr. İsmail Güvenç, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Ali Eryılmaz, ilgili daire amir ve müdürleri katıldı.

Bakan Eroğlu, yaptığı konuşmada, Kilis'te sulama ve içme suyuyla ilgili 5 dev projenin uygulanacağını belirterek, "Kilis'te 2010 ve 2011 yılını yatırımlarda
hamle yılı olarak ilan ediyoruz. Bunlardan birisi Afrın projesi. Afrın projesinde inşallah bu yıl içinde planlama ve proje çalışmaları bitecek. Yukarı Afrın ve Aşağı Afrın olmak üzere iki baraj yapmayı planlıyoruz. Yukarı Afrın projesi tamamen Kilis'e ilave içme suyu temin edecek. 2050 yılına kadar kentin içme suyu ihtiyacını karşılayacak. Bu projenin bu yılsonuna kadar biteceğini ümit ediyoruz ve yılsonunda inşallah Yukarı Afrın Barajı'nın temelini atacağız. Afrın Barajı'ndan gelecek olan isale hattının
projesi yapılacak. 2011 yılında ise gerek ishale hattının gerekse sulama amacıyla yapılacak olan Aşağı Afrın projesinin temeli atılacak. Musabeyli ilçesine Musabeyli Barajı'nı yapacağız. Bu barajın Kilis'in 40 kilometre kuzey batısında olduğunu, 2 bin 200 hektarlık alanı sulanacak. Musabeyli projesinin de bu yıl tamamlanmasını ve 2011 yılında temelinin atılacak. Sapkanlı Göleti ve sulamasının da yer tesliminin ardından 364 gün sonra tamamlanacak. Böylece Kilis'e üç tane dev projenin, içme suyunu da dikkate alırsak 4 tane dev projenin sözünü burada verdik. Bir diğer müjde daha vermek istiyorum; Gaziantep'teki Kayacık Barajı'ndan, yaklaşık 4 bin 900 hektarlık alan Elbeyli Ovası'nda sulanacak. Bunu da bu yıl bitiriyoruz, inşallah sulama mevsimine yetişecek. Bunu da dikkate alırsak beş tane dev projenin müjdesini vermiş oluyoruz'' dedi.