Zihinsel Engellilerde Ağız Ve Diş Sağlığı

Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi'nde Zihinsel Engellilerde Ağız ve Diş Sağlığı konulu bir panel düzenlendi.

Zihinsel Engellilerde Ağız Ve Diş Sağlığı
Konak Belediyesi, Özel CTG İzmir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ve Türkiye Zihinsel Engellileri Geliştirme ve Koruma Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği panele çok sayıda engelli vatandaş, özel eğitim merkezleri öğrenci, öğretmen ve velilileri katıldı. Yürüme engelli Metin Özkan tekerlekli sandalyesinde rap söylerken, darbuka çalan görme engelli Osman Adıgüzel ve hocası Adnan Yavuz'un mini konserinde yine engelli bir minik dansıyla davetlilerden büyük alkış aldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Türkiye Zihinsel Engellileri Geliştirme ve Koruma Derneği Genel Başkanı Muhittin Yılmaz, kendilerine her fırsatta yardımcı olan ve desteklerini hiç esirgemeyen Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan'a teşekkür ederek; "Başkanımız engelli vatandaşları yazın pikniğe, denize götürdü. Bu gezilerde ilk kez denize giren engellilerimiz oldu. Duyarlı davranışı için Başkanımız Hakan Tartan'a teşekkür ederiz. Bu gibi güzel anlar özellikle engelli vatandaşlarımız için ok önemli" dedi. Yılmaz; "Engelli doğumları olmaması için genetik test yaptırmak mümkün. Ancak bu bizim ülkemizde bu testler yok. Dünyada da sadece 4 ülkede yapılıyor bu testler ve çok pahalı. 17 bin-25 bin lira arasında bu rakam değişiyor. Tekerlekli arabaların da şarjları para ile satılıyor. Bunlara bir çözüm getirilmeli. Ayrıca dernekler için de bir standart bulunmalı. Ödenek standardı olmalı. Engelli derneklerinin üvey evlat muamelesi görmesi ve geliri olmayan engelli derneklerini görmezden gelmek hiç de adil değil" dedi.
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, engellilerin yaşama daha sıkı sarılmalarını sağlamak amacıyla onları sosyal yaşamın içine aldıklarını belirtti. Tartan; "Bugüne kadar akülü araba bağışları, engelli yurttaşlara sosyal yaşama katılma olanağı sağlandı. Geziler ve görme engellilere getirilen kolaylıklar gibi projelerle engelleri ortadan kaldırmayı amaçladık. İzmir'de 450 bin engelli yurttaşımız bulunuyor. Bu vatandaşlarımızı kendi ayakları üzerinde yaşayacakları güne kadar destekleyeceğiz" dedi.
Panelde, Özel CTG Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde Anestezi Uzmanı Dr. Azize Taplu, Ortodonti Uzmanı Doç Dr. Gülay Vural ve Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Bilge Özışıkçılar kendi alanlarında bilgiler vererek, panel sonunda velilerden gelen soruları yanıtladılar. Dr. Özışıkçılar, özellikle zihinsel engelli kişilerin ağız temizliğinin tam olarak yapılamaması nedeniyle en çok diş çürüklerine ve diş eti problemlerine rastladıklarını söyledi. Anestezi Uzmanı Dr. Azize Taplu da zihinsel engellilerinin muayene ve diş tedavisinin zor olması nedeniyle anestezi ile yapıldığını belirtti.