"WikiLeaks belgeleri, ABD'nin Ortadoğu siyasetinin çöktüğünü, Türk siyasetinin kazandığını gösteriyor"

Dünyaca ünlü haftalık haber aktüalite dergisinin kıdemli editörü Ortadoğu uzmanı Tony Karon, gazeteci yazar Aydoğan Vatandaş'ın Türk Kültür Merkezi'nd

Dünyaca ünlü haftalık haber aktüalite dergisinin kıdemli editörü Ortadoğu uzmanı Tony Karon, gazeteci yazar Aydoğan Vatandaş'ın Türk Kültür Merkezi'nde düzenlediği 'Medya Söyleşileri' programının bu ayki konuğu oldu. Çok sayıda yabancı diplomatın da izleyici olarak katıldığı 'ABD, Ortadoğu'da Türkiye'den ne öğrenebilir?' başlıklı söyleşide deneyimli gazeteci Karon, Türkiye'nin son yıllarda gerek ekonomi alanında gerekse dış politikada gösterdiği etkinliğin aslında bir başarı hikayesi olduğunu vurguladı.

Wikileaks tarafından yayınlanan belgelerde ABD'li diplomatların Türkiye'nin Ortadoğu'ya 'Osmanlı vizyonuyla' yaklaşmasının kaygıyla karşılandığı yaklaşımlarını da eleştiren Karon, "ABD Irak'ı işgal ettiği zaman, bu bölgede Türkiye kadar bir geçmişi yoktu. Türkiye ile ilgili belgeler ABD'nin Ortadoğu siyasetinin çöktüğünü ama Türkiye'nin siyasetinin kazandığını gösteriyor. Türkiye 1 Mart tezkeresini reddettiğinde aslında Amerika'ya amaçlarına bu şekilde ulaşamayacağı mesajını verdi. Türkiye'nin haklılığı ortaya çıktı." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Kore savaşında ABD'nin yanında olduğunu, Afganistan ordusunun eğitimine büyük katkı sağladığını, Pakistan siyasetinde ABD'ye destek verdiğini belirten Karon, AK Parti iktidarıyla birlikte Türkiye'nin bağımsız bir siyaset izlemeye başladığını ve zaman zaman da ABD ve İsrail'e 'hayır' demesinin son derece doğal olduğunun altını çizdi.

ABD ve İsrail politikalarının Ortadoğu'da İran'ın etkinliğini arttırdığını belirten Karon, Türkiye'nin izlediği bağımsız siyaset ile İran'ın Arap toplumlarındaki etkisini de azalttığını öne sürdü.

"KEŞKE ABD DE İRAN'A ZAMAN ZAMAN 'HAYIR' DİYEBİLSE"

Türkiye'nin Gazze siyaseti, Başbakan Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez ile Davos'ta sözlü tartışmaya girmesi ve Mavi Marmara olayı ve ABD'nin İran'a yaptırımlarına 'hayır' oyu vermesinin ABD'li diplomatlarda rahatsızlığa neden olmasının nedeninin soğuk savaş dönemi alışkanlıklardan, Türkiye'yi hala 'her söyleneni tartışmadan yerine getiren' bir 'kanat' ülkesi olarak görmelerinden kaynaklandığını söyleyen Karon, "1 Mart tezkeresiyle bu değişti. Türkiye'nin artık kendi gündemi ve çıkarları var." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin İsrail karşısında İran'ın tarafına geçtiği iddialarının mantıklı olmadığını söyleyen Karon, "Türkiye, İsrail'deki yangının söndürülmesi için İsrail'e uçak gönderdi. İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler düzelecektir. Ama bu Türkiye'nin zaman zaman İsrail'e 'hayır' demeyeceği anlamına gelmiyor. Keşke ABD'de aynısını yapabilse." dedi.

Türkiye'nin, batılı ülkelerden farklı olarak, geçmişinde Yahudilere karşı bir utançları olmadığı için psikolojik üstünlüğe sahip olduğunu belirten, Karon, "Türkiye'deki siyasi iktidarın bunun farkında olduğunu belirtti.

Karon'a söyleşinin sonunda gazeteci yazar Aydoğan Vatandaş tarafından günün anısına altın yaldızlı bir tabak hediye edildi.