Eğitim Sistemi Kabuk Değiştiriyor

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, eğitim alanında özellikle son yıllarda önemli değişimler yaşandığına dikkat çekerek, 'öğretmen' merkezli bir sistemden, 'öğrenci' merkezli bir sisteme geçildiğini vurguladı

Eğitim Sistemi Kabuk Değiştiriyor
Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, eğitim alanında özellikle son yıllarda önemli değişimler yaşandığına dikkat çekerek, 'öğretmen' merkezli bir sistemden, 'öğrenci' merkezli bir sisteme geçildiğini vurguladı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından organize edilen; 'Eğitim Yöneticiliği Semineri', Mersin Suphi Öner Öğretmenevi'nde gerçekleştirildi. Türkiye'nin farklı kentlerinde görev yapan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, şube müdürleri, ilçe milli eğitim ve şube müdürlerinin de katıldığı eğitim seminerinde MEB Personel Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İlyas Sonar, MEB İç Denetim Birim Başkanı Şener Gölaçar, MEB Personel Genel Müdürlüğü Yönetici Atama Şube Müdürü İnci Bora ve Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül de hazır bulundu.
Burada konuşan İlyas Sonar, etkinliğin düzenlenmesindeki ana amacın; eğitim yöneticiliğinin yaygınlaştırılması olduğunu ifade ederek, eğitimlerle birlikte 'İşimizi daha iyi nasıl yapabiliriz?' sorusuna da yine eğitimcilerle birlikte yanıt aramaya çalışacaklarını anlattı. Sonar, "Bu kapsamda sorulara hep birlikte cevap arayacağız. Seminerdeki bir diğer amacımızsa; sizlerle birebir ilişki kurarak bize ulaştırmak istediğiniz sorun ve sıkıntılara çözüm üretebilmek. 5 gün sürecek olan eğitim etkinliğinde sizlerle birlikte olacağız. Biliyorsunuz çağımız değişim çağı ve bu çağda geri kalmamamız için kendimizi sürekli geliştirmemiz, yeni şeyler öğrenmemiz lazım" dedi.
Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül de, kentte eğitim alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Mersin'in yoğun göç alan bir il olmasına rağmen, başta okul öncesi eğitim ve toplam kalite yönetimi olmak üzere birçok alanda çok ciddi atılımlar gerçekleştirdiklerini kaydeden Gül, "Dünyada çok hızlı bir gelişme yaşanıyor. Bu hıza kurumlarımızın da ayak uydurması, yöneticilerimizin göstereceği uyuma bağlı. Geriye dönüp baktığımızda; geçmişteki yönetici profiliyle günümüzün yönetici profili arasında büyük farklıklar var. Bu farklılıkların aşılabilmesi noktasında hizmetiçi eğitim faaliyetlerinin önemi yadsınamaz" diye konuştu.
Eğitim alanında son yıllarda önemli değişimlerin yaşandığını, özellikle öğretmen merkezli eğitimden öğrenci merkezli eğitime doğru bir geçiş olduğuna dikkat çeken Hasan Gül, yöneticilerin de bu anlamda sadece kurumlarını yönetmek için görev ve sorumluluk üstlenmemesi, kendilerinden hizmet alan vatandaşları da memnun etme çabası içinde olması gerektiğini anlattı.
Yaşanan değişime duyarsız kalınamayacağını, eğitim yöneticilerinin de yapacakları çalışmalarla toplumla ilişkilerini güçlendirmesi gerektiğinin altını çizen Gül, bunun yanında eğitimcilerin topluma hizmet ettiği bilincinde hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi. Gül, "Yöneticilik, olaylara farklı perspektiften bakarak çözüm zorunluluğu getirmektir. Önemli olan kurumlarımızın kaliteli hizmet sunmalarıdır. Kurumlar, kalityi yakalamak için iç denetim süreçlerinden geçmesi de bir zorunluluktur" ifadesini kullandı. Konuşmaların ardından eğitim yöneticileri tarafından önceden belirlenen ders konularına ilişkin sunumlara geçildi.