Demirci'nin Köyleri Lale İle Kalkınacak

Demirci Kaymakamlığı, Söğütçük ve Rahmanlar köyünde lale soğanı yetiştirilmek üzere yeni bir projeye daha imza attı.

Demirci'nin Köyleri Lale İle Kalkınacak
İlçe Tarım Müdürlüğü'nün teknik desteğiyle dikimi tamamlanan lale soğanları, Demirci ilçesinin yüksek rakımlı köylerindeki üreticiler için alternatif olması düşünülüyor. Ünlü el halılarıyla nam salmış olan ilçe, şimdi de lale soğanı yetiştiriciliği ile lale devrini yaşamayı planlıyor.
Demirci Kaymakamı Yalçın Sezgin lalenin anayurdunun Manisa olmasına rağmen burada kullanılan lale soğanlarının büyük çoğunluğunun yurt dışından ithal edildiğini belirterek bu projenin başarıya ulaşması ile lale anayurduna döneceğini ifade etti. Kaymakam Sezgin konuşmasında, "Kültürümüzde önemli yeri olan, bir döneme adını veren ve kızlarımızın adını verdiğimiz lale'nin anavatanı orta Asya ve Anadolu'dur. Yüzyıllardır zerafeti ve güzelliği ile ünlü lale, Anadolu'dan dünyaya yayılmış olmasına rağmen gerekli ilgi gösterilmediğinden bu gün lale denilince dünyada akla gelen ülke ne yazık ki Hollanda'dır. Bu gün çevre düzenlemelerinde birçok belediye ve şahıslar tarafından yeniden kullanılmaya başlayan lalenin yetiştiriciliği ülkemizde de artmaktadır. İlçemizin iklim koşulları lale soğanı yetiştiriciliğine oldukça uygun olduğundan bu yıl Kaymakamlığımız ve Ziraat Odası tarafından deneme amaçlı olarak Rahmanlar ve Söğütçük köylerinde yetiştirilmek üzere proje uygulaması başlanmıştır. Alınacak sonuçlara göre ilçemizin lale yetiştiriciliğinin arttırılması ve pazar oluşturulması hedeflenmektedir. Bu proje hayata geçirildiğinde lale yetiştiriciliği ilçemizde alternatif ürün olarak önemli yere gelebilecek potansiyele sahiptir. Ayrıca kültürümüzde önemli bir yere sahip olan lalenin ülkemize yeniden kazandırılmasına katkıda bulunmak bizim için önemli ve mutluluk verici bir çalışma olacaktır."dedi.
Lale soğanı deneme üretimi için gönüllü olan çiftçi Adem Durmaz bu proje için kendisinin seçildiğinden dolayı teşekkür ederek, kendisine güvenenleri mahçup etmeyeceğini, deneme üretiminde başarılı olunduğu takdirde bu ürünün tüm bölgede yaygınlaşması için elinden geleni yapacağını belirtti. Kaymakam Yalçın Sezgin, ayrıca buna benzer başka tarımsal projelerinin olduğunu, vatandaşın gelir düzeyini arttırıcı her türlü projeyi uygulamaya hazır olduklarını söyledi.