Şebinkarahisarlı kadınlar unutulan dokumacılık dallarını yaşatacak

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde "Kadınlar Üretimde Projesi" ile 15-42 yaş arasındaki kadınların meslek sahibi yapılacağı belirtildi. Verilecek teo

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde "Kadınlar Üretimde Projesi" ile 15-42 yaş arasındaki kadınların meslek sahibi yapılacağı belirtildi. Verilecek teorik ve pratik eğitime katılan kadınlar, kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalan dokumacılık dallarıyla ilgili uzmanlaştıktan sonra kendi evlerinde üretim yapacak.

Şebinkarahisar Halk Eğitim Merkezi Müdürü Sabri Çamcı, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada, Halk Eğitim Merkezi, Giresun Üniversitesi Şebinkarahisar Meslek Yüksek Okulu ve Şebinkarahisar Belediyesi'nce kadınların meslek sahibi olarak, istihdamlarının sağlanması amacıyla 'Kadınlar Üretimde Projesi'ni geliştirdiklerini belirtti. Projelerine AB kredi desteği sağladıklarını vurgulayan Çamcı, projenin ekim ayı içerisinde uygulanmaya başladığını aktardı.

Proje kapsamında işsiz ve işgücüne dahil olmayan kadınların "Tamzara Dokumacılığı", "Mazmanlık" ve "Kilimcilik" konularında teorik ve uygulamalı olarak eğitilerek istihdam edilmelerini sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Çamcı, "Şebinkarahisarda kadın girişimciliğini desteklemeyi, kadınların ortak girişimler kurmalarını sağlamayı hedefleyen proje ilçede kaybolmaya yüz tutmuş, meslekler olan 'Tamzara Dokumacılığı', 'Mazmanlık' ve 'Kilimcilik' mesleklerini öğretmek üzere köylerden kente göç etmiş ve bu esnada istihdam dışı kalmış kadınları ve daha önce tarım sektöründe çalışmış olan kadınların da içerecek şekilde kentsel alanlarda yaşayan, işsiz ve işgücüne dahil olmayan kadınlardan olmak üzere 70 kadını bu alanlarda eğitmeyi amaçlıyoruz. Bu proje ile Şebinkarahisar'daki işsiz ve işgücüne dahil olmayan kadınlar teorik ve uygulamalı olarak eğitilecek, istihdam edilebilirlikleri, girişimcilikleri artırılacak." dedi.

Çamcı, projenin 15-42 yaş arası kadınlar üzerinde uygulandığını dil getirerek, şöyle konuştu: "Projenin hedef kitlesi, herhangi bir mesleği ve meslek diploması sertifikası olmayan 15-42 yaş arası kadınlar. Kırsaldan kente göçmüş, bu nedenle tarım dışı faaliyetlerde kaldıkları için işsiz kalmış kadınlar. Proje katılımcılara, bölgedeki işgücü piyasasının dışında kalan vasıfsız kadınlarımız bölge ekonomik hayatına kazandırılacak."

Proje ile 70 katılımcıdan en az yüzde 50'sine iş istihdamı sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Çamcı, "Proje ile 30 kadına 'Tamzara Dokumacılığı', 30 kadına 'Kilim', 10 kadına da 'Mazmanlık' mesleği ile istihdamı kazandırılacaktır. Herhangi bir mesleki diploması-sertifikası olmayan 15-42 yaş arası 40 işsiz kadın Halk Eğitim Müdürlüğü onaylı sertifika alacak. Kadınların en az yüzde 50'si evlerinde bu ürünleri üreterek istihdama katkı sağlayacak. Şebinkarahisar ve Türkiye'de kaybolmakta olan dokumacılık kollarında sertifikalı elemanlar yetiştirilecektir." diye konuştu.