Memur-Sen Başkanı Gündoğdu: Türkler davası yargı reformunun gerekliliğini bir kez daha ortaya koymuştur

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, DİSK Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler'in öldürülmesi davasının zaman aşımına uğramasının, yargı reformunun ö

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, DİSK Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler'in öldürülmesi davasının zaman aşımına uğramasının, yargı reformunun önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Ahmet Gündoğdu, davanın zaman aşımına düşmesinin mağdurlarından birinin de Kemal Türkler'in ailesi olduğunu belirtti. Bu kadar uzun süre sabırla bekledikten sonra dosyanın zaman aşımından ortadan kalkmasını eleştiren Gündoğdu, "Eşinin katilinin hak ettiği cezayı alışını görememek, gözü önünde katledilen babasının katilinin yargılandığı dosyanın zaman aşımı nedeniyle ortadan kalkmasını üzüntüyle izlemek çok zor bir durumdur. Kemal Türkler'in ailesine bir kez daha Allah'tan sabır diliyoruz." dedi.

Gündoğdu, açıklamasının sonunda, 30 yıllık bir yargı felaketi olan ve sonu bir türlü getirilemeyen ünlü ve bir o kadar üzücü suikastın son celsesinde verilen zaman aşımı kararının sendikal söylemleri olan yargı reformunun gerekliliğini ortaya koyduğunu hatırlattı.

SÜREÇ NASIL İŞLEMİŞTİ?

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) kurucu genel başkanı Kemal Türkler, 22 Temmuz 1980 tarihinde evinin önünde çapraz ateşe tutarak öldürülmüş, yapılan araştırmalar sonucu Ünal Osmanağaoğlu, Aydın Eryılmaz, Abdulsamet Karakuş ve İsmet Koçak hakkında, Kemal Türkleri öldürdükleri iddiasıyla Aralık 1980 tarihinde dava açılmıştı.

Faillerden Ünal Osmanağaoğlu aradan geçen 19 yıl sonra yakalanmıştı. Diğer sanıklar, 12'şer yıl ağır hapse çarptırılmış, İsmet Koçak ise beraat etmişti. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklardan Ünal Osmanağaoğlu hakkında üzerine atılı suçu işlediğine dair yeterli ve kesin delil bulunmadığı gerekçesiyle üç kez beraat kararı vermişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Kemal Türkler'in evinin önünde öldürülmesi eyleminde bu şahsın suça asli maddi fail olarak katıldığının anlaşıldığına işaret ederek, hakkında verilen beraat kararını iki kez bozmuş olmasına rağmen yerel mahkemenin direnme kararıyla Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na giden dosya hakkında hükmün bozulmasına karar verilmiş, fakat henüz kesinleş(e)meyen bu cinayet dosyasıyla ilgili Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı, oy çokluğuyla zaman aşımı süresinin dolduğunu belirterek davanın ortadan kaldırıldığını açıklamıştı.