Otomobilciler hurda teşviği bekliyor

Mersin Yetkili Otomotiv Satıcıları Derneği (MODER) Başkanı Hüseyin Kış, Avrupa'nın tam aksine Türkiye'de yaşlı araçlara daha az vergi uygulandığını sö

Mersin Yetkili Otomotiv Satıcıları Derneği (MODER) Başkanı Hüseyin Kış, Avrupa'nın tam aksine Türkiye'de yaşlı araçlara daha az vergi uygulandığını söyledi. Kış, "Hurda teşviki çıkmalı. Bir otomobilin ömrünü tamamlama süresinin ve biçiminin belirlenmesi gerek." dedi.

Türkiye'nin araç parkının yüzde 35'lik kısmını 16 yaş ve üzerindeki araçların oluşturduğunun altını çizen Kış, "Avrupa'da çevreye duyarlı olan motorlara vergi indirimi sağlanıyor. Türkiye'de ise tam aksine, yaşlı araçlardan daha az vergi alınıyor. Bu vergi politikasının da etkisiyle, Türkiye'nin araç parkının yüzde 35'ini 16 yaş ve üzerindeki araçlar oluşturuyor. Bir anlamda, çevreye duyarlı, daha modern araç kullanan tüketiciler yüksek vergi ödeyerek, çevreye daha çok zarar veren araçların sürücülerini finanse ediyorlar." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin çevre konusundaki uluslararası taahhütlerini yerine getirebilmesi için, araç parkının gençleştirilmesi yönünde adımlar atması gerektiğini belirten Kış, konunun can güvenliği kısmının da ayrı bir gündem maddesi olduğunu kaydetti.

Kış şunları kaydetti: "Üstelik yaşlı araçların trafikten çıkarılmasına yönelik hurda araç teşviki, otomotiv sektörüne de canlılık getirecektir. Hurda teşvikinin uygulandığı 2003–2004 yıllarında, ayda 20 bin araç trafikten çıkarılırken, teşvik kalktığında bu sayı 2 binin altına düştü. Daha önce de sıklıkla tekrarladığım gibi, bir otomobilin ömrünü tamamlama süresinin ve biçiminin belirlenmesi gerekiyor."