Kantini boykot eden liseliler 'seçim malzemesi' olmak istemiyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, kantin boykotunun yaşandığı Sarıyer Behçet Kemal Çağlar Lisesi'ni ziyaret etti. Lise

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, kantin boykotunun yaşandığı Sarıyer Behçet Kemal Çağlar Lisesi'ni ziyaret etti. Lise önünde basın açıklaması yapan ve öğrencilere simit dağıtan Soysal'a öğrenciler tepki gösterdi. Seçim malzemesi olmak istemediklerini dile getiren öğrenciler, kendileri üzerinden pirim yapılmaya çalışıldığını söyledi.

CHP'li Çetin Soysal, simit fiyatlarının yüksek olduğu gerekçesiyle öğrenciler tarafından kantin boykotu gerçekleştirilen Behçet Kemal Çağlar Lisesi'ne geldi. Soysal, okul girişinde yanında getirdiği simitleri dağıtarak konuyla ilgili bir açıklama yaptı. İdarecilerle görüşmek üzere okula giren Soysal'ın ardından basın mensuplarının yanına gelen bazı öğrenciler, Soysal'ın okul önünde simit dağıtmasına tepki gösterdi. Liseliler olarak reklam malzemesi olmak istemediklerini dile getiren Özde Çelikbilek, seçim zamanları yaklaşırken oy malzemesi olmak istemediklerini söyledi. Acınacak öğrenciler de olmadıklarına vurgu yapan Çelikbilek, "Biz mücadele verdik. Mağdur olan asıl okulumuzdur, arkadaşlarımızdır. Gelip burada simit dağıtılıyor. Meyve suyu, kitap dağıtıyorlar. Bunlardan çok rahatsızız. Biz sermayenin egemenliğini istemediğimizden bahsediyoruz. Okullarda polisi istemediğimizi söylüyoruz. Milletvekilleri gelmiş, okullar medyatik olduğu için boy gösteriyorlar, simit dağıtıyorlar. Öğrencileri kollarının altına alıp, şey yapıyorlar. Biz bunları istemiyoruz. Bizim de üzerimizde çok fena baskı oluyor. Sonuçta 17-18 yaşlarında gençleriz." şeklinde konuştu.

Ceren Karlıdağ ise, "Herkesin amacı ortada, kimse bize 'kantin fiyatlarının neden düşürülmesini istiyorsunuz?' diye sormuyor. Saçma sapan soru sorarak amacımızdan şaşırtmaya çalışıyorlar. Kantin fiyatlarının düşürülmesi için uğraşılıyor. Amacımıza ulaşmak üzereyiz." diye konuştu.

Kendileri üzerinden pirim yapılmaya çalışıldığını ifade eden Çağla Ural isimli öğrenci de, "Burada sermayedarlar simit dağıtamaz. Bunları bizim üzerimizde reklam yapmak için kullanamazlar. Dergi dağıtmaya, simit dağıtmaya başladılar. Bizim paylaşımımızla bunların hiçbir alakası yok. Biz onları okulumuza çağırmadık, biz onlarla görüşmek istemedik. Biz onlara kesinlikle karşıyız." şeklinde konuştu. Olayın medyaya yansımasının ardından sermayedarların okullarına geldiğini söyleyen Ural şöyle konuştu: "İlk önce üzerimize geldiler. Daha sonra bu olay medyada yayınlanınca sermayedarlar okula geldi ve bizim üzerimizden pirim yapmaya çalışıyorlar. Bir öneri sunduk. Müdürümüzle konuştuk, müfettişler okuldaymış, onlarla da konuşacaklarmış. Biz bekliyoruz hala. Kantin fiyatları düşmedi. Boykota devam ediyoruz."

Yaklaşık yarım saat okulda kalan Çetin Soysal, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Öğrencilerinin tepkilerinin sorulması üzerine Soysal şöyle konuştu: "Çok doğaldır. Ben insan hakları komisyonu üyesiyim. Türkiye'nin neresinde sorun varsa oraya gitmiş bir insanım. Tekel işçilerinin direnişinde oradaydım.Tuzla tersanelerinin oradaydım. Bir başka yerlerde olabilirim. Bu bir reklam amacı olarak kullanılması mümkün olmayan bir şey. Orantısız güç kullanımına karşı emniyetin gözaltına alma olayı var. Biz bunları görmemezlikten gelemeyiz. Bunlara duyarsız kalamayız. Bir kısım arkadaşlarımız böyle diyebilirler ama başka arkadaşlarımız da bu konuda teşekkürlerini ilettiler. Okulda soruşturma başlatıldı. Elbette ki bu siyasi bir malzeme olarak kullanılacak bir şey değil. Ama elbette burada bir sorun var ise o soruna duyarsız kalamayız."

Bu arada okul öğrenci başkanı Metin Kar, yapılan görüşmelerin ardından fiyatlarda istedikleri şekilde indirimlerin sağlandığını söyledi.