Ekonomik Koordinasyon Kurulu Toplantısı...(2)

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, dün akşam itibariyle ihracatın Aralık ayında yaklaşık 10

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, dün akşam itibariyle ihracatın Aralık ayında yaklaşık 10.5 milyar dolar olduğunu belirterek, "Ümit ediyorum ki yarın da yapılan ihracatla Aralık ayı ihracatı son 27 ayın en yüksek ihracatı olacaktır. 11 milyar dolar üzerinde bir ihracatla 2010 yılını kapatmış olacaktır. Bu bizim için 2011 yılı açısından da bir referans olacaktır" dedi.
Bakan Çağlayan, Başbakanlık'ta gerçekleştirilen Ekonomik Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yıllar sonra 13 yıl sonrasını planlayan bir hedef içerisinde bugün toplandığını söyledi. Türkiye'nin küresel krizde dünya ihracat liginden düşmemesi için yoğun gayret gösterdiklerini belirten Çağlayan, "2002-2008 arasında ihracatın 4 kata yakın katlanması ve küresel krizde dahi 2009 da bile 100 milyar doların altına düşürmedik" diye konuştu.
Dün akşam itibariyle ihracatın Aralık ayında yaklaşık 10.5 milyar dolar olduğunu kaydeden Bakan Çağlayan, "Ümit ediyorum ki yarın da yapılan ihracatla Aralık ayı ihracatı son 27 ayın en yüksek ihracatı olacaktır. 11 milyar dolar üzerinde bir ihracatla 2010 yılını kapatmış olacaktır. Bu bizim için 2011 yılı açısından da bir referans olacaktır. Yine dün akşam itibariyle ihracatımız 11 aylık kesinleşmiş TÜİK rakamlarına göre bunu ifade ediyorum. 112.7 milyar dolar olmuştur belirlenmiş olan hedefi 1 milyar
dolar geçmiştir. Şartlar iyi olsaydı biz bu sene 120 milyar doları bu sene zorlardık. Bizim hedefimiz 132 milyar doları 2011 yılında gerçekleştirmektir. İhracatımız geçen yılın aynı dönemine bakıldığında yüzde 15'lik bir artışı gerçekleştirmiştir" şeklinde konuştu.
2023 yılında ana hedefin dünya mal ticaretinde yüzde 1.5'luk bir pay olmak olduğunu ifade eden Çağlayan, "Türkiye bunu bal gibi yakalar. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır" dedi.
Eksen kayması tartışmalarına da değinen Çağlayan, "Kayan dünyanın eksenidir. Buna inanmayanlar kendi eksenini kontrol edebilir. Türkiye'de dünya ekseninin kaydığı bir dönemde kendini oraya kaydırmak durumundadır" diye konuştu.