Hukukçuların AYİM kararı yorumu: Çift başlı yargı tartışmaları devam edecektir (Özel)
Hükümet, YAŞ toplantısında terfi ettirilmeyen tümgeneraller Halil Helvacıoğlu ve Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun görevlerine son ver
Cihan Haber Ajansı'na kararı değerlendiren hukukçular, kararın kanunlar ve hukukun ruhuna uygun olduğunu belirterek, 'çift başlı yargı'nın kaldırılması noktasındaki tartışmaların ise devam edeceğini söyledi.
Emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel, her iki bakanlığın üç generali görevden alma kararının doğru olduğunu, ama gecikmiş karar olduğunu ifade ettiklerini hatırlattı. Çok sayıda muvazzaf olan ve olmayan askerlere yönelik ciddi suçlamaların yöneltildiğini dile getiren Gündel, görevden alma kararının davayla ilgili iddianamenin kabul edildiğinde yapılmasının daha isabetli ve kamuoyunu daha çok tatmin etmiş olacağını ifade etti. Açığa alma koşullarının gerçekleştiğini anlatan Gündel, "Bakanlıklar takdir hakkını kullandı. AYİM'in kararı son derece doğru, isabetli bir karar." dedi.
Kararın AYİM ve Askeri Yargıtay'ın yeni Anayasa düzenlemeleriyle ortadan kaldırılması, bu işlevlerin sivil yüksek mahkemelere devredilmesi konusundaki tartışmaları ortadan kaldırmayacağını vurgulayan Gündel, önümüzdeki dönem anayasa değişikliğinde de bunların gündeme geleceğini kaydetti. Çift başlıklı yargı tartışmasının devam edeceğinin altını çizen Gündel, karardan önce de bunun tartışıldığını, bundan sonra da tartışılacağını söyledi. Bu tartışmanın verilen kararla zaten bir ilgisinin bulunmadığını belirten Gündel, "Türkiye'de yargısal alanda çift başlılığın giderilmesi noktasındaki tartışmalar devam edecektir. Anayasa değişikliğinde öyle zannediyorum bu konuda bazı maddeler konacaktır." diye konuştu.
"AYİM, BİZİM HÜKÜM VE TASARRUFUMUZ ALTINDA BİR MAHKEME OLSUN MANTIĞIYLA YAPILDI"
Emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu ise kararın kanunlar ve hukukunu ruhuna uygun olduğunu söyledi. Çünkü açığa alınma kararlarının gerçek bir hukuk uygulaması olduğunu vurgulayan Tarımcıoğlu, görevden alınma kararında hukuka bir aykırılık görmediğini belirtti.
Yürütmeyi durdurma kararını beklemediğinin altını çizen Tarımcıoğlu, "Karar sevindirici. Böyle bir inatlaşma iddiaları vardı, olabilir diye. Bu karar, bu iddiaları bir tarafa bıraktı. Zamanında yapılsaydı bu tartışmalar zaten olmazdı." şeklinde konuştu.
Çift başlıklı yargının her zaman tartışılacağını dile getiren Tarımcıoğlu, AYİM'in konumunun tartışmalı olduğunu ifade etti. 1971 muhtırasından sonra alelacele kaleme alındığı için bazı anayasaya aykırı hükümlerin bulunduğunu anlatan Tarımcıoğlu, şöyle devam etti: "Anayasanın 145, 90. maddelerine, anayasanın ruhuna aykırı hükümleri vardır. Bir askeri vesayet olarak öngörülmüştür ve öyle yürütülmek istenmiştir. 'Bizim hüküm ve tasarrufumuz altında bir mahkeme olsun' mantığıyla yapılmıştır. Hukuka aykırıdır, ileride düzeltilecektir. Bu tartışmalar, bu kararla biraz daha böyle aşağıda kaldı."