Toprağını tahlil ettirmeyen çiftçi destek primi alamayacak

Muş İl Tarım Müdürü Murat Yıldız, 31 Aralık 2010 tarihine kadar toprağını tahlil ettirmeyen çiftçilerin 2011 yılı içerisinde yapılan desteklemelerden

Muş İl Tarım Müdürü Murat Yıldız, 31 Aralık 2010 tarihine kadar toprağını tahlil ettirmeyen çiftçilerin 2011 yılı içerisinde yapılan desteklemelerden yararlanamayacağını söyledi. Yıldız, Çiftçi Kayıt Sistemi'nin önemini hatırlatarak tüm çiftçilerin ay sonuna kadar toprak analizi yaptırıp, bu sisteme kayıt yaptırmalarını istedi. Toprak analizinin önemli olduğunu belirten Tarım İl Müdürü Yıldız, her 50 dekar için bir numunenin şart olduğunu söyleyerek, tahlil yaptıran çiftçilere dekar başına 2,5 TL destekleme ödemesi yapıldığını açıkladı.

İl Tarım Müdürü Yıldız, toprakta bulunan bitki besin maddesi miktarlarının belirlenmesi ve o toprakta yetiştirilecek bitkinin gübre cinsinin ve miktarlarının tespit edilmesi için analiz yapılması gerektiğini kaydetti. Toprak analizinin maliyetinin düşük olduğunu belirten İl Müdürü Yıldız, kaliteli bir tarım için toprak analizinin şart olduğunu vurguladı. Çiftçi kayıt sistemine kayıt olmanın avantajlarına da değinen İl Müdürü Murat Yıldız, çiftçi kayıt sistemine dahil olan çiftçilere mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacağını duyurdu.

Yıldız, "Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Desteklemesi başvurularının 31 Aralık 2010 tarihine kadar yapılması gerekmektedir. ÇKS'ye kayıtlı 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere, Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda son müracaat tarihi arasında toprak analizi yaptırarak Tebliğin Toprak Analizi Formu ve analiz raporu ile müracaat edilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

50 dekarın altındaki tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için toprak analizi yaptırılması şartının aranmayacağını söyleyen İl Müdürü Yıldız, 50 dekarın altında kalan alan için analiz yaptıran çiftçilere de toprak analizi destekleme ödemesi yapılacağını hatırlattı. Yıldız açıklamasına şöyle devam etti:

"ÇKS' de kaydı bulunmayan ve 2010 üretim sezonundaki bilgilerini güncellemeyen çiftçilerin, başvuru dilekçesi yanında; ÇKS Yönetmeliği ve ÇKS Genelgeleri hükümleri çerçevesinde ÇKS kayıtlarını yaptırmaları, kaydı olup da 2010 yılı üretim sezonu bilgilerini güncellemeyenlerin de ÇKS güncellemelerini yaptırmaları gerekmektedir. Mazot, gübre ve toprak analizi destekleme uygulamalarında ödemeye esas toplam arazi büyüklüğü alt sınırı 1 dekar olmakla birlikte üst sınırı yoktur."