Diyarbakır'da Yaşayan Hristiyanlar, Noel Kutlaması İçin Bir Araya Geldi

Dünyanın en eski kiliselerinden biri olan Diyarbakır'daki Meryem Ana Kilisesi'nde bu sabah erken saatlerde bir araya gelen az sayıda Hristiyan, dua ederek Noel'i kutladı.

Diyarbakır'da bulunan ve dünyanın en eski 5 kilisesinden biri olan Meryem Ana Kilisesi'nden bugün sabahın ilk ışıkları ile birlikte dua sesleri yükselmeye başladı. Ayinde, Hz. İsa'nın yeryüzüne inişi ve çobanların onu bir mağarada bulup ateş yakarak ısıtmaları anlatıldı. Çocuk korosu Süryanice, Arapça ve Türkçe ilahiler okurken, ayine katılanlar tütsülerle kutsandı. Saatlerin ilerlemesiyle törene katılanların sayısında da artış oldu. Bazı Hıristiyan vatandaşlar mum yakarken, bazıları ise dua etti.
Meryem Ana Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut, İncil'den dualar okurken kilisede bulunanlar da kendisine eşlik etti. Duaların ardından, Hazreti İsa'nın yer yüzüne inişi Türkçe olarak anlatıldı. Ayine katılanlar daha sonra tütsülendi ve herkes birbirinin ellerini tutarak Noel Bayramı'nı kutladı.
Diyarbakır'da sayıları giderek azalan Hristiyanların Noel Bayramı kutlamalarına, Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş da takıldı. Demirbaş, "İnat ve ısrarla bu bahçenin çiçeklerini farklılıkları ile birlikte sulamaya ve yeşertmeye devam edeceğiz. Noel'in, tüm mesihi inancına mensup olan insanlara barış ve kardeşlilik getirmesini diliyorum" dedi.
Meryem Ana Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut ise barış ve kardeşlik temennisinde bulunarak, "Farklılık güzeldir. Bir bahçe düşünün, her türlü çiçek vardır içinde. İsa Mesih'in doğuş bayramını kutladık. Dünyadaki tüm insanlar kardeştir ve bütün insanlar barış ve kardeşlik içinde yaşamalıdır. Bayramlar zaten hep bunu emreder. Barışı, kardeşliği, iyiliği emreder. Bu yüzden bu bayramın da bütün insanlar için barışa, kardeşliğe vesile olmasını diliyorum. Farklılık çok güzeldir" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 30 Aralık günü Diyarbakır'a yapacağı gezide kiliseye davet edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine Yusuf Akbulut, "Cumhurbaşkanı'nı biz özel davet etmiyoruz ama gelirse başımızın üstünde yeri var. Kilisemiz bölgenin en eski kilisesidir, gelirlerse şeref verirler. Biz yine de davet ederiz" açıklamasını yaptı.
Yapılan konuşmaların ardından, çocuklar ellerindeki kolonya ve şekerleri gelen misafirlere dağıttı.