Roman Suç Örgütü Tercümanla Çökertildi

Adana merkezli suç örgütüne yönelik 6 ilde gerçekleştirilen operasyonda 83 kişi gözaltına alınırken, polis Romanlardan oluşan suç örgütünü takip etmek için tercüman tutmak zorunda kaldı.

İddiaya göre, ilçede kapı kilidi patlatılarak ya da fal bakma ve muska bahanesiyle çok sayıda hırsızlık olduğunu belirleyen Ceyhan İlçe Emniyet Müdürlüğü, durumu Adana Emniyet Müdürlüğü'ne bildirdi. Yapılan araştırmada, aynı tarzda hırsızlık olaylarının Türkiye genelinde 20 ilde yaşandığı tespit edildi. Bu nedenle Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı koordinesinde iş birliği yapan Adana ve Osmaniye Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Adana'nın Ceyhan ilçesi merkezli suç örgütüne yönelik teknik ve
fiziki takip başlattı. Yapılan fiziki takipte, Roman oldukları belirlenen ve "Gaco" adı verilen zanlıların farklı bir dil kullandığı tespit edildi. Polis bir tercüman tutarak teknik takibe devam etti. Yapılan takipte, örgütün 20 il ve 1 ilçede 96 olaya karıştığı tespit edildi. Yapılan çalışmalarda; şahısların özellikle gündüzleri dilenci kılığında gezerek boş olan ikametlerin kapı kilitlerini ve pencereleri çelik tornavida ve saç tokası ile açtıkları, evin içinde bulunan sandık ve kasalar için de
geliştirilmiş törpülenmiş anahtar kullandıkları ortaya çıktı. Suç örgütünün kapıyı ve pencereyi açmanın yanında kapıyı çalıp, "Evde muska var" diyerek ya da "büyü bozma" veya "fal bakma" bahanesiyle eve girip hırsızlık yaptığı belirlendi.

ZANLILAR VE POLİSLER ARASINDA İLGİNÇ DİYALOGLAR
Polis yeterince delil elde ettikten sonra salı sabahı düğmeye basarak Emniyet Genel Müdürlüğü, Adana Emniyet Müdürlüğü ve Osmaniye Emniyet Müdürlüğü'nde görevli özel harekat polisinin yer aldığı, helikopter destekli bir operasyon başlattı. 600 polis ve 50 araçla şafak vakti Ankara, Osmaniye, Gaziantep, Kocaeli, Kayseri, Şanlıurfa ve Mersin'de eş zamanlı düzenlenen baskınlarda, 69'u kadın 83 kişi yakalanarak gözaltına alındı.
Örgüt lideri olduğu öne sürülen Ahmet Ç. (48) ile Murat G.(32) ise Marmara Bölgesi'ne geçiş için kullandıkları Koceli'nde yapılan operasyonda yakalandı. Operasyonda, evde vestiyerin üzerinde çorap içerisinde hazır halde tornavida, kaşık, kredi kartı gibi hırsızlık malzemeleri bulunması dikkat çekti. Diğer evlerde yapılan aramalarda da 7 adet tüfek, 2 adet tabanca, 4 adet bıçak, 56 adet cep telefonu, 52 adet sim kart, 6 adet tornavida, 11 adet kol saati, 37 adet uzun namlulu silah mermisi, 1 adet fotoğraf
makinesi, 2 bilezik, 13 minibüs, 11 bin 115 lira para, 4 adet yüzük, 2 adet küpe, 5 adet kamera, 1 adet kolye, bilezik ve çok sayıda bilgisayar ele geçirildi.
Öte yandan, zanlılarla polisler arasında operasyon sırasında ilginç diyaloglar geçti. Operasyondan sonra yakalanan kişileri gören bir zanlı polise, "Maşallah çok güzel operasyon olmuş" dedi. Bir başka zanlının ise, "Niye sabah geldiniz? Akşam gelseniz çay ikram ederdik" demesi dikkat çekti.

AYRI DİL KULLANAN ÖRGÜTE POLİS TERCÜMAN TUTTU
Polis yaklaşık 17 aylık bir takipten sonra çökerttiği suç örgütünü çözebilmek için tercüman bile tuttu. 1950 yılında Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç ederek değişik illere yerleşen Romanların oluşturduğu örgüt, polise yakalanmamak içinde telefonda kendi dillerinde konuşuyordu. Polise "çikola" diyen, "Yakaladılar bizi" yerine "Asterdeamen", "Kapıyı kırdık" anlamında "Agustanliyan", "Kapıyı açtım" yerine "Puçardom", "Siz ne çaldınız?" yerine "Tumen so çordunuz?", "Evi arıyoruz" için "Ker rodasa", "Bir avuç
çaldım" yerine "Yek vatsa çördüm", "Polisler bizi yakaladı" anlamında "Çikolalar aster deamen", cumhuriyet altını yerine "şoraliyan", bilezik için "musuyengi", "Hırsızlığa gidiyoruz" yerine "Amagala casa", "Polisler geliyor kaçalım" yerine "Çikolalar ayanalin tavde tavde" diyen şahıslar, tercüman yardımıyla yakalandı.
Ceyhan İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulanan 83 zanlı, bugün "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetme, üye olma, suç örgütü ile birlikte hareket etme, yağma, evden nitelikli hırsızlık, başkasına ait kimlik bilgilerini kullanma, çocukların suça sürüklenmesi, dolandırıcılık, yankesicilik ve kullanmak için uyuşturucu bulundurmak ve kasten yaralama" suçlarından adliyeye sevk edildi.