Edkik'ten Allahuekber Şehitlerini Anma Tırmanışı

Sarıkamış'ın Allahuekber Dağlarında 22 Aralık 1914 ile 15 Ocak 1915 tarihleri arasında yapılan Sarıkamış Harekatı sırasında çetin doğa koşulları ve düşmanla mücadelede şehit düşen 95 bin asker, Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) tarafından bu yıl 14'üncüsü düzenlenen tırmanışla anıldı

Edkik'ten Allahuekber Şehitlerini Anma Tırmanışı
Sarıkamış'ın Allahuekber Dağlarında 22 Aralık 1914 ile 15 Ocak 1915 tarihleri arasında yapılan Sarıkamış Harekatı sırasında çetin doğa koşulları ve düşmanla mücadelede şehit düşen 95 bin asker, Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) tarafından bu yıl 14'üncüsü düzenlenen tırmanışla anıldı.
Şehitleri anma tırmanışına Erzincan Dağcılık Kayakçılık ve İhtisas Spor Kulübü (EDKİK) de katıldı. Kar ve şiddetli ayaza rağmen başarıyla tamamlanan tırmanışa 16 ilden 3'ü bayan olmak üzere toplam 52 dağcı katıldı. Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) tarafından bu yıl 14'üncüsü düzenlenen "Geleneksel Allahuekber şehitlerini anma tırmanışı", Kars- Erzurum karayolu kenarındaki şehitliğe çelenk konulması, İstiklal Marşı söylenmesi ile başladı. Buradan Selim ilçesine bağlı Sarıgün köyüne geçen dağcılar, çadır kurarak gecelediler. Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca önderliğinde tırmanışa başlayan dağcılar, deniz seviyesinden 2 bin 675 metre yüksekliğe kamp kurdular. Kampın ardından yeniden tırmanışa geçen dağcılar, kar, şiddetli fırtına ve sıfırın altında 8 derecedeki soğuğa rağmen 3 bin 170 rakımlı Alluekber Dağının zirvesine ulaşmayı başardılar. İstiklal marşı okuyup saygı duruşunda bulunan dağcılar şehitler için dua ettiler. Sarıkamış Harekatında vatan uğruna canlarını kaybedenleri her yıl geleneksel olarak andıklarını anlatan Federasyon Başkanı Alaattin Karaca, şehitleri anmak için önceki yıllarda iki kez Erzurum'daki Palandöken'den Sarıkamış'taki Allahuekber'e kadar dağları kayaklarla aşarak gittiklerini bildirdi. Karaca, "Türk dağcıları olarak ülkenin birlik ve bütünlüğü uğruna hayatlarını verenleri anmak ve onlara vefa borcumuzu ödemek istedik. Allahuekber şehitlerini anma tırmanışı olumsuz hava koşullarına rağmen başarılı bir şekilde tamamlandı" diye konuştu.