Rum yönetimi, Apoel-Karşıyaka maçının diplomatik krize dönüşmesinden endişeli

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, olaylı biten Apoel-Karşıyaka Basketbol maçının Rumlar aleyhine diplomatik krize dönüşmesinden endişe duyuyor.

Basketbol F

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, olaylı biten Apoel-Karşıyaka Basketbol maçının Rumlar aleyhine diplomatik krize dönüşmesinden endişe duyuyor.

Basketbol FIBA Erkekler Euro Challenge Kupası G grubu son maçına Pınar Karşıyaka-APOEL basketbol karşılaşması sonrasında APOEL'li fanatiklerin Türk takımına saldırmasının ardından Türkiye tarafından gösterilen tepkiler üzerine, Rum yönetiminin meselenin diplomatik krize dönüşmesinden endişelendiği, dün Rum Başkanlık Köşkü'nde bu amaçla toplantılar yapıldığı bildirildi.

HRİSTOFYAS: OLAYLIN ZAMANLAMASI MANİDAR

Alithia gazetesi, "Kendi Kalesine Gol.... Ankara, Genç Grubunun Taşkınlığı Yüzünden Bizi BM'ye Şikayet Etti" başlığıyla manşete çektiği haberinde, Başkan Dimitris Hristofyas'ın salı gecesi Lefkoşa Eleftheria-Tasos Papadopulos spor salonunda oynanan basketbol maçından sonra meydana gelen olaylardan oldukça rahatsız olduğunu yazdı.

Alithia'nın güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Rum yönetimi konuyla ilgili düzenlediği toplantıda, "Başkan Hristofyas, Kıbrıs Türk tarafı olayı en uç noktaya çekmek ve olayları kullanarak müzakerelerde kriz yaratmak ister ve sorumluluğu da bizim tarafa yüklemeye çalışır endişesi içerisindedir. İşgal bölgelerinden yapılan çeşitli açıklamalarda ve öteki taraftan sızan bilgilerde böyle bir imada bulunuldu. Başkan Hristofyas'ı çok sinirlendiren şey konjonktür. Yani bu olayların şimdi müzakerelerde gerçek ilerleme görülmeye başladığı zamanda olması."şeklinde yorumlandığını iddia etti.

Daha önce Rum tarafında KİSA barış etkinliği düzenlemiş, Limasol'da düzenlenen ırkçılık ve yabancı düşmanlığı karşıtı etkinlikte Rumların Kıbrıslı Türk müzisyeni yaralamasından sonra Kıbrıslı Türk lider Derviş Eroğlu Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manouel Barroso'ya mektup göndermiş ve Rum tarafını Kıbrıslı Türkü korumaya özen göstermemekle suçlamıştı.

TALAT HRİSTOFYAS'I ARADI

Alithia gazetesi, olay gecesi 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ı telefonla aradığını iddia ederek, güvenlik sorunu nedeniyle Pınar Karşıyaka takımı mensuplarının KKTC'ye getirilmelerini istediğini belirtti. Hristofyas'ın Türk sporcuların tehlikede olmadıklarını ve Rum yönetiminin güvenliklerini sağlayabilecek durumda olduğunu söyleyerek Talat'ın isteğini reddettiğini de yazdı.

GÜNEY KIBRIS TEŞHİR EDİLDİ

Politis gazetesi de bugünkü sayısında, Güney Kıbrıs'ta yaşanan olayların Güney Kıbrıs'ı uluslararasında teşhir ettiklerini ve "Türk propagandasına argüman sağladıklarını" yazdı. Politis ayrıca, Türkiye'nin saldırı olayını AB'ye ve FIBA'ya şikayet ettiğini, Rum polisinin olaylarla ilgili sadece reşit olmayan 3 kişiyi yakalayabildiğini, bu nedenle Rum yönetiminin olayları kararlılıkla göğüslemeyi başaramadığını da satırlarına taşıdı.

HRİSTOFYAS: TÜRKİYE'YLE KONUŞMAK ZORUNDA OLDUĞUMUZU KABUL ETMELİYİZ

Politis Hristofyas'ın, "Hükümet, bazı kişilerin ırkçılık duygularını daimi şekilde silmek için elinden geleni yapacak, yoksa hayır yüzü görmeyeceğiz. Bazılarının 'hain, fitneci Hristofyas' diye bağırması tesadüf değil. Çözüm istiyorsak Türkiye'yle konuşmak zorunda olduğumuzu kabul etmeliyiz" diyerek sert bir uslup kullandığına işaret edilen haberde, bu açıklamanın olayların yarattığı siyasi sorunun ne kadar büyük olduğunu gösterdiğine dikkat çekildi. Gazeteye göre Hristofyas, "Saçma sapan hareketlerle Türk tarafına bu tür olayları istismar etme fırsatı vermemeliyiz. Maalesef Türk propagandasına malzeme verdik." dedi.