Renault'un Elektrikli Aracı Bursa'da Banttan İndi

Oyak Renault'un ilk elektrikli otomobili Fluence ZE, Bursa'daki fabrikada banttan başarıyla indi

Oyak Renault'un ilk elektrikli otomobili Fluence ZE, Bursa'daki fabrikada banttan başarıyla indi. Paris'teki Technocentre'da prototiplerinin üretilmesinden sonra Bursa'daki fabrikada ön seri imalatı yapılan Fluence ZE için Avrupa ülkelerinde sipariş kaydına da başlandı. 4 yıldan bu tarafa proje üzerinde çalışan bütün ekip, banttaki ilk üretimi gün boyunca takip etti. Böylece, Fluence ZE, Oyak Renault'da "fabrika girişini" sembolik olarak yaptı. Fluence ZE'nin ilk termik (hazırlık) versiyonu, Bursa'daki bantlarda Symbol, Clio III Sedan ve SW Grand Tour ve Mégane HB modelleri ile birlikte yapıldı.
Bu başarılı ön çalışmadan sonra, Fluence ZE kısa bir süre sonra tam seri üretime geçecek. Avrupa'daki bayilerinden sipariş almaya başlayan Renault, Haziran ayında seri üretimle araçları ihraç etmeye başlayacak. Yeni bir model için doğum aşaması olarak kabul edilen ön seri üretimde, diğer modellerin içerisinde yeni ürünün aynı banttan çıkartılması önem arz ediyor. Akaryakıtlı modellerinden 13 santim daha uzun olan elektrikli Fluence böylece mevcut seri üretimde Avrupa'da ciddi bir pazar payına ulaşacak.
Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Renault'nun ilk elektrik motorlu sedan otomobilini seri üretim şartlarında başarıyla üretmiş olmaktan gurur ve mutluluk duyduğunu söyledi. Tunalıoğlu, Renault Bursa fabrikası çalışanlarının alkışları arasında bant çıkışında bir konuşma yaparak, "Tarihimizde yeni bir sayfa açılıyor. Endüstriyel tesislerde üretilen ilk Fluence ZE aramızda. Sizler elektrikli aracın geliştirilmesinde atılan ilk önemli adımların tanıklarısınız. Renault'nun seri üretim elektrikli araçlarını yapabilen 4 fabrikadan biri olarak Oyak Renault, sizlerin çabalarınız, titiz çalışmalarınızla böyle önemli bir etabı başarıyla geçti. Bu başarıda katkısı olan ve gelecekte de katkısı olacak herkese teşekkür ederim. Üretim onayı, 2011'in ikinci çeyreğinde öngörülüyor. Önümüzde sadece 6 ay var. Sizlere, gayretli çalışmalarınıza güveniyor, bir kez daha bir projeyi yüzümüzün akıyla ve büyük bir başarıyla gerçekleştireceğimize inanıyorum. Renault'nun, elektrikli aracı seri olarak üretip, geniş kitlelere satma hedefine hep birlikte ulaşacağız. Günümüzde otomotiv sektörü büyük bir değişim ve dönüşüm yaşıyor. Renault olarak otomobilin yeniden insanlık ve dünya için bir ilerleme kaynağı olmasını istiyoruz. herkesin erişebileceği eksiksiz bir « Renault Z.E. » otomobil gamının içerisinde yer alan Fluence ZE'yi öngördüğümüz planlamalara uygun olarak üreterek, küresel pazarlarda geniş kitlelere ulaştıracağız" dedi.
Oyak Renault Bursa fabrikası, yıllık 360 bin araç ve 450 bin motor üretim kapasitesine sahip bulunuyor. Şirket halen, tek montaj hattında Symbol, Fluence, Clio III Sedan ve SW Grand Tour ve Mégane HB modelleri ile aynı zamanda bu araçların motorlarını ve mekanik organlarını üretiyor. Renault Fluence ZE, geniş ve rahat bir araç arayışında olan ferdi müşterilere ve filolara hitap eden prestijli, çevreci ve teknolojik bir otomobil olarak kabul ediliyor. 4,75 m uzunluğu ile Fluence'ın elektrik motorlu versiyonu, termik motorlu kuzenine kıyasla 13 cm daha uzun oluyor. Bataryaların arka koltukların gerisine yerleştirilmesini sağlamak amacıyla, 300 dm3 lük (VDA/ISO) bagaj hacmi korunarak, aracın arka kısmı tamamen yeniden çizildi.
Renault Fluence ZE'nin iç mekanı, sırasıyla önde 1.480 mm, arkada 1.475 mm'lik « best in class » dirsek genişliğiyle üst segment sedanlara lâyık bir görüntü sunuyor. Renault Fluence Z.E.'nin iç mekanı termik versiyonda sunulan tüm donanımları ihtiva ediyor. Gösterge paneli üzerinde elektrikli modellere özgü kontrol ve ölçüm aletlerinin dahil edilebilmesi amacıyla yeniden dizayn edildi. Termik modellerin, klasik devir saati yerini elektrikli araçların kadranında, menzile ve şarja ilişkin bilgiler yer alıyor. Renault Fluence ZE. entegre akıllı seyir sistemi, bluetooth® telefon, çift bölümlü otomatik klima, farların otomatik yanması ve cam sileceklerinin otomatik çalışması gibi sürücüyü destekleyici teknolojilere sahip bulunuyor.
Renault Fluence Z.E. NEDC karma parkurda 160 km menzile ulaşabiliyor. Menzil yönetimi, elektrik motorlu otomobilde dikkat edilecek en önemli konulardan birini oluşturuyor. Renault bunun mümkün olan en kolay ve en etkili şekilde yapılması için gereken tüm tedbirleri aldı. Gösterge tablosunda, sürücüye aracın şarj düzeyi ve kalan menzil mesafesi hakkında bilgi vermek için bir ara yüz özel olarak geliştirildi. Bu menzilin, aracın kullanımı sırasında gereksiz düşmemesi için, şarj sırasında ön ısıtma ve ön havalandırma sistemi gibi fonksiyonlar da aracın standart donanımlarına eklendi.
Renault Fluence ZE.'nin elektrik motoru 70 kW'lık (95 bg) bir güç üretiyor. Azami devir 11.000 d/d'ye ulaşıyor. Elektrikli motor azami 226 Nm'lik torkunu hemen kullanıma sunabiliyor. Düşük devirde net ivmelenmeler ve ara hızlanmalar elde ediliyor. Vites değiştirme olmaması ve motorun sessizliği yepyeni bir sürüş keyfi sağlıyor. Aracın azami hızı 135 km/s ile sınırlandırıldı. Motor 22 kWh'lik enerji kapasitesine sahip bulunuyor. 2 farklı yolla yeniden şarj edilebilir bir lityum-iyon batarya ile besleniyor.
Standart şarj: Kullanıcılar için en yaygın ve en pratik yol. Sadece otomobili evdeki bir prize veya kamuya açık bir alandaki şarj noktasına (örneğin bir otoparkta) takmak suretiyle gerçekleşebiliyor. Bu yöntemde, mevcut elektrik gücüne ve aracın tipine bağlı olarak 6 ilâ 8 saat arasında tam şarj yapılması sağlıyor. Evde şarj için 2 alternatif var: Wall-Box (evde duvarda şarj noktası) veya aksesuar olarak tavsiye edilen EVSE (Electric Vehicle Supply Equipment) kablosuyla klasik bir ev tip priz ile şarj mümkün olabiliyor. Renault, ergonomi, hız, şarj maliyetinin minimize edilmesi ve güvenlik kurallarına uygunluk gibi pek çok avantaj sunan Wall-Box duvar tipi şarj noktasının kurulmasını tavsiye ediyor.
Quickdrop sistemi de gelişiyor. Bazı ülkelerde otomatik batarya değişim istasyonları kurulacak. Müşteri, sadece 3 dakikada boşalmış olan bataryasını dolu bir bataryayla değiştirebilecek.