Kubilay'ı anma törenini siyasileştirmeye çalışan azınlık, kalabalığa yön veremedi

Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile bekçiler Şevki ve Hasan, şehit edilişlerinin 80. yıldönümünde İzmir'in Menemen ilçesinde törenle anıldı. Tören, "De

Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile bekçiler Şevki ve Hasan, şehit edilişlerinin 80. yıldönümünde İzmir'in Menemen ilçesinde törenle anıldı. Tören, "Demokrasi ve Laiklik Yürüyüşü" ile başladı. Menemen Tren Garı önünde toplanan vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla Kubilay Anıtı'nın bulunduğu Yıldıztepe'ye yürüdü. Yürüyüş sırasında, 380 metre uzunluğunda Türk bayrağı açıldı.

Törene İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Topuk, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordu Komutanı Hüseyin Nusret Tadeler, Menemen Kaymakamı Turgut Subaşı, Belediye Başkanı Tahir Şahin, CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, CHP İzmir milletvekilleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan ve ilçe belediye başkanları katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Nejdet Özel ise mesaj gönderdi.

Yıldıztepe'deki anma programında bir grup, devamlı slogan atarak kalabalığa yön vermek istedi. "Vur vur inlesin, AKP dinlesin", "Kahrolsun ABD, işbirlikçi AKP", "Hepimiz Kubilayız", "Millet burada, Tayyip nerede?" şeklinde sloganlar atan azınlık, sağduyulu kalabalıktan destek bulamadı.

80. yıl önce şehit edilen Asteğmen Kubilay ile bekçiler Hasan ve Şevki'yi andıklarını belirten Başkan Şahin, Atatürk'ün kurduğu cumhuriyete sonsuza dek sahip çıkmaya kararlı olduklarını söyledi. Bu cinayetleri işleyenlerin gerçek din anlayışıyla ilgisi olamayacağını vurgulayan Kaymakam Subaşı ise katillerin, insanlık dışı eylemlerinden dolayı milletin vicdanında mahkum olmuş caniler olarak hatırlandığını ifade etti. Cumhuriyeti ayakta tutan yegâne kuvvetin milletin kendisi olduğunu kaydeden Subaşı, "Milletten güç alan hiç kimse mağlup olmamıştır. Binlerce yıldır bu topraklarda yaşayanlar arasında kavga çıkarmaya çalışanlara diyorum ki bu milletin, binlerce yıllık tarih köprüsünden süzülmüş bir geçmişi var. Kendi birliği, bütünlüğü üzerinde oynayan oyunlarda tuzağa düşmeyecektir." şeklinde konuştu.

Daha sonra Atatürk'ün Gençliğe Hitabı ve Türk Gençliğinin Cevabı okundu. Tören, Kubilay anısına düzenlenen Cumhuriyet Şehitleri Ulusal Koşusu'nda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi, anıt şeref defterinin imzalanması ve Kubilay ailesiyle hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle son buldu. Ardından da şehitlik ziyaret edildi.