Çernobil Faciası Balık Çeşitliliğinin Sonu Oldu

Yılın büyük çoğunluğunu denizlerde geçirerek binlerce insanın geçimini sağlayan balıkçılar, denizdeki balık çeşitliğinin Çernobil faciasından sonra yok olduğunu söyledi.

Orta Karadeniz Bölgesi'nin balıkçılık da en tecrübeli isimlerinden biri olan Halit Mollaoğlu Balıkçılık Sahibi Mustafa Mollaoğlu, bu yıl havaların sıcak olmasına rağmen bu kadar hamsi çıkacağını umut etmediklerini belirterek, "Soğuk hava olması lazım ki Karadeniz'in karşı taraflarından hamsi bu tarafa gelsin. Yaklaşık 2.5-3 aydan beri hamsicilik devam ediyor. Daha da umutluyuz inşallah bir ay daha devam edecek" dedi.
Denizdeki balık çeşitliliğine de değinen Mustafa Mollaoğlu, Çernobil faciasının Karadeniz açısından bir yıkım olduğunu ifade ederek, "Çernobil'den sonra 3-4 yıl biz balıkçılık yapamadık. Perişan olduk, çoğu balıkçılar piyasadan çıktı. Ama biz 3-4 sene ufak balıkçılık yaptık, salyangozculuk yaptık, dip dalgıççılığı yaptık. Kendimizi 3-4 sene böyle ayakta tuttuk. Denizde ne çeşit balık varsa hepsi Çernobil faciasında yok oldu. Ama hamsi seneden seneye kendini toparladı" diye konuştu.

TAYFALAR SİGORTASIZ
Balıkçı teknelerinde çalışan tayfaların çoğunun sigortasız çalıştığını kaydeden Mollaoğlu, "Biz de sigortalı sayısı çok az, ödemeler çok ağır. Bizim zaten Denizcilik Bakanlığımız yok. Devletimiz bize sahip çıksa da ödeyebileceğimiz bir sigorta sistemi yapsa tüm tayfaların sigortasını öderiz. Bir tek biz değiliz bu denizlerde. Karadeniz'den Akdeniz'e kadar ne kadar balıkçı varsa hepsi mağdur bu konuda. Hep kıt kanaat geçiniyoruz. Balıkçılar için indirimli sigorta çıksa çok iyi olur" dedi.