Bakan Aygül Özkan: Türkler fahri çalışmalara daha fazla ilgi göstermeli

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti Uyum Bakanı Aygül Özkan; Türklerin siyaset, ekonomi, eğitim ve sivil toplum kuruluşlarında yer almalarının yanında

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti Uyum Bakanı Aygül Özkan; Türklerin siyaset, ekonomi, eğitim ve sivil toplum kuruluşlarında yer almalarının yanında birey olarak fahri çalışmalara daha fazla ilgi göstermeleri gerektiğini söyledi. Özkan, eyalette kendi himayesinde yürütülecek kök hücre bağışı kampanyası için vatandaşların Kemik İliği Bankası'na üye olmalarını istedi.

Nisan ayında Aşağı Saksonya Sosyal, Sağlık, Aile, Kadın ve Uyum Bakanlığına atanan Aygül Özkan Türk basın mensupları ile bir araya geldi. Bakanlığı süresince yaptığı ve ileriye dönük yapacağı çalışmalar ve hayata geçireceği projeler hakkında bilgi veren Özkan, çoğu gönüllüler tarafından yapılan bu projelerde daha fazla Türk vatandaşının aktif olmasını istedi.

Cihan Haber Ajansı aracılığı ile yaptığı çağrıda, Türklerin siyaset, ekonomi, eğitim ve sivil toplum kuruluşlarında yer almalarının yanında birey olarak fahri çalışmalara daha fazla ilgi göstermeleri beklediğini belirten Özkan, "Örneğin 2011 yılında Aşağı Saksonya'da Kemik İliği Bankasına (DKMS) üye kazandırmak için benim himayemde bir kampanya yapılacak. Şu anda kayıtlı sayısı Türk nüfusuna oranla çok düşük. Bu sayıyı artırmamız lazım. Aynı ülkeden yada bir birine yakın ülkelerden gelenlerin kök hücre dokularının bir birlerine uyma şansı daha fazla. Dolayısı ile DKMS'e üye sayısını yükseltmeliyiz." dedi. Özkan aynı şekilde organ kampanyası ile ilgilide çalışmaları bulunduğunu ifade ederek, "Sağlık rehberleri yetiştireceğiz. Onlar aracılığı ile örneğin cami, dernek ve benzeri kurumlarda sağlıkla ilgili vatandaşları bilgilendireceğiz." dedi. Çalışmaların bununla sınırlı kalmayacağının altını çizen bakan, "Almanya'da özellikle bakım alanında büyük bir açık var. Özellikle yurt dışında sağlık alanında alınan diplomaların tanınması ve buraya uyarlanması için çalışmalara hız vereceğiz." şeklinde konuştu.

"İMAMLAR UYUM İÇİN ÖNEMLİ"

Almanya'da Türk toplumuna ulaşma ve iletişim kurma noktasında imamların önemli bir rolü ve imkanı olduğuna işaret eden Özkan, "Aslında imamlardan Almanya'da uyum konusunda daha fazla istifade edilebilir. Ancak Almancanın yanı sıra Almanya'da günlük hayatta olup biteni ve ülke hakkında yeteri bilgiye sahip olmalılar. Bunun için daha önce Osnabrück Üniversitesi'nde imamlar için başlatılan eğitimi genişletmeyi düşünüyoruz.'' dedi.

Almanya'da ilk kez Müslüman kökenli kadınların oluşturduğu bir Eyalet Kadın Birliği'nin Aşağı Saksonya'da kurulduğuna dikkat çeken bakan Özkan, "Ayrıca bu eyalette görev yapan göçmen kökenli öğretmenleri bir araya getirmek ve iletişim ağı kurmak için çalışıyoruz. Daha önce yaptığımız konferansa 130'dan fazla göçmen kökenli öğretmen katıldı. Bunun devamı gelecek.'' açıklamasında bulundu.