Romanların İçişleri Bakanı Ve Belediye Başkanı'na Karşı Zaferi

Milano'da yaşayan 10 Roman aile, Milano Sivil Mahkemesi'nde Milano belediye başkanı Letizia Moratti ve İç İşleri Bakanı Roberto Maroni'ye karşı halk evlerine yerleşme hakkı kazandı.

17 Eylül tarihinde Triboniano caddesindeki yerleşimlerinden kovulan 10 roman aile halk evlerinden yararlanmak için başvurmuşlar fakat belediye başkanı ve İçişleri Bakanı'ndan onay alamamışlardı. 25 ekimde mahkemeye başvuran roman aileler, ihtiyaç sahiplerine sunulan halk evlerine yaptıkları başvurularınında ayrımcılığa uğradıklarını belirtmişlerdi. 20 aralıkta sonuçlanan mahkemenin hakimi Roberto Bichi 12 Ocak tarihinde söz konusu 10 aileye halk evlerine yerleşme ve bu tarihe kadar mevcut yerleşimlerinde
barınma hakkı kararı verdi.
Kararın ardından, ırkçı söylemleri ile tanınan hükümet ortağı Lega Nord partisi Adalet Sarayı önünde bir protesto gösterisi yaptı.
Parti bölge başkanı Davide Boni, "Karar uzun yıllardır bu evlerde oturum bekleyen Milanolu ve Lombardiyalarla dalga geçer nitelikte" derken parti bölge sekreteri Igor Iezzi ise daha sert konuştu: "Utanç duyulacak bir karar, cüppeliler eğer romanları bu kadar çok seviyorlarsa onları Adalet Saray'ına yerleştirelim".