Kur'an'ın Anlamında Buluştular

Selçuk Üniversitesi Tefsir Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof

Kur'an'ın Anlamında Buluştular
Selçuk Üniversitesi Tefsir Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker, bütün insanların manevi bir inanma duygusuna sahip olduğunu belirterek, "Kur'an da ateizm yoktur. Çünkü herkes bir şeye inanıyordur" dedi.
İhsan Çevre ve Gelişim Derneği "Kur'an'ın Anlamı ile Buluşma" konulu konferans düzenledi. Mahmudiye Külliyesi'nde gerçekleştirilen konferansta Kur'an-ı Kerim'deki insan tiplemeleri anlatıldı. Manevi bir ortamda icra edilen konferansta katılımcılara kalem, not defteri, su ve ağızlarını tatlandırmak için çikolata ikram edildi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Orhan Çeker, Kur'an daki insan tiplerini anlattı. Kur'an-ı Kerim'de 20'den fazla insan tiplemesinden bahsedildiğini kaydeden Çeker, bunlardan dördünü ise kötü insanları oluşturduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Çeker şöyle konuştu:
"Öncelikli olarak Kur'an'daki olumlu insanlardan bahsedersek, İbrahimi tip, Nuh tipi gibi güzel örnekler vardır. Morali bozuk olanlar Hazreti Nuh'un hayatına baksınlar. 950 sene boyunca insanları hak dine davet ediyor, ancak Onun sözünü dinleyenlerin sayısı oldukça az kalıyor. Hazreti Nuh zamanında neredeyse 25 senede bir kişinin hak dine yöneldiğini görüyoruz. İbrahimi tip de güzel örneklerdendir. İçimizden kim, 1,5 yaşındaki evladını, eşiyle birlikte 2 bin kilometre öteye götürüp orada bırakıp geri döner? Bu nasıl bir teslimiyettir? Muhammedi tip üzerinde de durmamız gerekiyor. Peygamber Efendimizin (SAV) hayatını Kutlu Doğum Haftası'nda bir iki saat dinleyip sonrasında yatıyor muyuz, yoksa tanımaya mı çalışıyoruz?"
Kötü insan tiplerini ise müşrik, kafir, münafık ve şeytan insan tiplemelerinin oluşturduğunu söyleyen Çeker, mümin olan insanların bu türlere çok dikkat etmesi gerektiğini anlattı. Kur'an'da ateizm konusunun da yer almadığını belirten Çeker, "Müşrik insan ortakçı demektir. Kur'an'da ateizm diye bir problemden bahsedilmez. Bundan şunu anlayalım ki bir kimse 'ateistim' dese bile o kişi bir şeye inanıyordur. Kur'an'ın meselesi insanların doğru bir biçimde inanmasıdır. Kafir ismi bile ateizmin olmayacağı anlamına gelir. Kafir, gizleyen kişidir. Kafir, gizleyen anlamındadır. Fetih suresinin son ayetinde küffar diye bir kelime geçer. O çiftçi demektir. Çiftçi tohumu, toprağın içinde gizler. Kafir bile, onun inanç açısından insan üstü bir varlığa inandığı, ancak onun üstünü örttüğü anlamına gelir. Müşriklerin inanmaması durumu yok, doğru düzgün inanmıyorlar. Müşrikler, zırcahil olarak anlatılır. Cahil olan nereden beslenecek? Onun da akıl hocası olacak. Müşriklerin ve münafıkların akıl hocaları Yahudiler çıkıyor" diye konuştu.
Kötü insan profillerinin en tehlikelisinin ise münafıklar olduğunu vurgulayan Çeker, bunların şahsiyeti olmayan insanlar olduğuna vurgu yaptı. Münafık tipin ilahi bir hükme teslim olmadığını söyleyen Prof. Dr. Çeker, "Bunlar ödünç şahsiyetli kişilerdir. Yanına gittiği kişinin şahsiyetini alır. Münafık tip, ilahi bir hükme teslim olmaz. Yalan söyler, emanete hıyanet eder, söz verir sözünde durmaz. Münafık, haksız durumda olduğu zaman haklı çıkmaya çalışır. Mümin ve münafık arasındaki farkları sayacak olursak, Münafık, geçinmez, geçinenlere engel olmaya çalışır. Mü'min geçinen tiptir. Münafık, geçinemeyen tiptir. Mü'min idare eden tiptir, idare edilen tip değildir. Alttan alan, sabreden, fedakarlık yapan Mü'min tiptir. Münafık, ibadet etmekten geri çekilen kimsedir. Münafık, iftira eder. İslam'da her şey 2 şahitle ispat edilir, zina 4 şahitle ispat edilir. Adam öldürmekte bile 2 şahidin arandığını hatırlayacak olursak birisi hakkında zina iddiasını ortaya atmadan önce düşünmemiz lazım: Biz 4 şahit bulabilecek miyiz, yoksa hemen söylüyor muyuz? Münafık tip, şeytanların aklıyla hareket eder. Bulunduğu yerde fesat çıkarır, bu özelliğini de Yahudi tipten alır" ifadelerini kullandı.
Sözlerinin sonunda şeytan insan tiplemesine de değinen Çeker, bu insanların ise iki temel özelliği olduğunu söyledi. Şeytan tiplerinin fitne ve fesat çıkartmak ile Allah'ın zikredilmesine engel olmak için çalıştıklarını ifade eden Çeker, "Şeytan, insanı yoldan çıkarmaya çalışır, en kritik anda da yarı yolda bırakır. Şeytan, amelleri süsler. Kötü ameli hak gibi, hak ameli batıl gibi gösterir. Nankör ve kibirlidir. Kibir ise hakkı kabul etmez" şeklinde konuştu
İhsan Çevre ve Gelişim Derneği 2. Başkanı Cemil Köksal ise derneğin amaçları ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.