Kars'ta Yapı Denetimi Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Kars'ta 01 Ocak 2011 tarihinde uygulanacak 'yapı denetim kanunu' hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Kars'ta Yapı Denetimi Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
Kars Valiliği Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıda Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nce Yapı Denetimi Kanunu hakkında bilgiler verildi.
Toplantının ardından Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nden yazılı açıklama yapıldı.
Yapılan açıklamada, "4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu 01.01.2011 tarihinde ilimiz de dahil olmak üzere uygulanmaya başlayacaktır. Bu kanunun amacı can ve mal güvenliğini teminen, imar, fen, sanat ve sağlık kurallarına standartlara uygun kaliteli yapı yapılması için proje ve yapı denetimini sağlamaktır. Yapı Denetim Kuruluşları Bayındırlık ve İskan Bakanlığından izin belgesi alan Tüzel kişilerdir. Bu Kuruluşların ortaklarının tamamı Mimar ve Mühendislerden oluşmaktadır. Yapı denetiminde taraflar; Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Yapı Denetim Komisyonu, Valilikler, Bayındırlık ve İskan İl Müdürlükleri, Belediyeler, Özel İdareler, Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri, Serbest Ticaret Bölge Müdürlükleri, Yapı Denetim Kuruluşları, denetçi mimar ve mühendisler, kontrol elemanları, Mimar ve Mühendis Meslek Odaları, proje müellifleri, İç İşleri, Maliye, Sanayi ve Ticaret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları ve Birimleri, Diğer Bakanlıklar, yapı sahibi, yapı müteahhidi, şantiye şefi, laboratuar, hazır beton üreticileri ve satıcıları, malzeme üreticileri ve satıcılarıdır." denildi.
Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı: "Yapı Denetimi, denetimin denetimidir. Yapı Denetim Firmalarının Denetlenmesi ve İnşaatların fen ve sanat kurallarına uygun yapılması imar kanuna aykırı yapılaşmayı engellemek, deprem kuşağındaki Ülkemizde Depreme dayanıklı yapıların yapılmasını sağlamak amacındadır. 4703 Sayılı Yapı Malzemeleri Kanunu, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ve Yapı Malzemelerinin Tabii Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmeliklerle 01.07.2010 tarihinden itibaren inşaatlarda kullanılan malzemelerde CE ve G işaretleri bulunması zorunlu hale gelmiştir. CE: Ürünlerin AB 'nin ilgili direktiflerindeki temel gereklere uygun olduğunu ve gerekli bütün uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini gösteren bir Birlik işaretidir. Uluslarası dolaşımda olan ürünleri kapsar. G : CE işareti taşıması mecburi olmayan yapı malzemelerinin tabi olacakları Ulusal düzenlemeler hakkında ki tebliğ ile CE işaretinin yanı sıra boşlukta kalan ürünlere , bunların güvenli ürün olduklarını simgeleyen ve Ulusal olarak kullanılacak olan 'G' işaretinin iliştirilmesi öngörülmektedir."
01 Ocak 2011 tarihi itibariyle yeni binalar için Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesinin zorunlu olduğunu da vurgulanırken, "Mevcut daha önce yapılan binalar için bu tarih 2017 yılıdır. Enerji Kimlik Belgesi Bayındırlık ve İskân Bakanlığınca yetkilendirilmiş özel kuruluşlar tarafından verilecektir. Enerji Kimlik Belgesi düzenlendiği tarihten itibaren 10 yıl geçerlidir.Bu Sürenin sonunda Enerji Kimlik Belgesi hazırlanacak bir Rapor doğrultusunda yeniden düzenlenir. Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesindeki amaç Binaların ısıtma ve soğutma sistemlerinin kontrolünü, sera gazı emisyonlarının sınırlandırılmasını, çevrenin korunmasını düzenlemektir." denildi.