Nicolas Sarkozy'e inat Fransa'nın en iyi şarkıcı listesinde bir Roman var

Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ayrımcı politikasına inat Fransız gazetesi Le Monde, dünyanın en iyi müzikleri sıralamasına Romanya'nın 'man

Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ayrımcı politikasına inat Fransız gazetesi Le Monde, dünyanın en iyi müzikleri sıralamasına Romanya'nın 'manele' şarkıcısı Nicolae Guta'yı da ekledi.

Romanya'nın arabeski sayılan manele şarkılarıyla tanınan Guta, gazetenin listesine "La grande voix tzigane de Roumanie" adındaki albümüyle girdi ve büyük ilgi gördü. Yılın en iyi dünya albümleri sıralamasını yapan müzik eleştirmeni Patrick Labesse'nin tercihleri arasında yer alan Nicolae Guta; Beethoven, Schubert ve Macy Gray gibi bestecilerin de yer aldığı listede kendine yer buldu. Guta'nın müziğine hayranlığını ifade eden Labesse, "Romanyalı 'Roman' şarkıcının albümü hayret verici." diye övgüler yağdırdı.

Fransa'da her yıl 5 – 6 konser veren Roman şarkıcı Guta, sıralamaya girmekten çok mutlu olduğunu ifade ederek; "Müziğimin Romanya'nın yanı sıra Fransa gibi yurt dışında da sevilmesi beni çok mutlu etti. En önemlisi de müziğime ön yargıyla bakılmayıp böyle bir listeye konulması beni çok sevindirdi." dedi.

Romanya'da bile müziğine önyargılı yaklaşılmasından yakınan Guta, "Kendi ülkemde bile eğer manele dinliyorsan sana cahil olduğunu söyleyebilirler. Ama sevmeyenlerin bile birçoğunun müziğimizi dinlediğini biliyorum. İnsanlar iki yüzlü." diye yakındı.

MANELE MÜZİĞİ NEDİR?

Romanya'daki Roman azınlık tarafından söylenen 'manele'nin, Türkçe'deki 'mani' kelimesinden geldiği ileri sürülüyor. Manele müziği Türk, Arap, Sırp, Romen ve Bulgar müziklerinden etkilenmiş. Özellikle 1960'lı yıllardan itibaren yaygınlaşan ve tanınmaya başlayan manele, Romanya'nın arabesk müziği olarak da tanınıyor.