İsrail ve ABD'den bağış aldığı bilinen Özgürlükler Partisi'nin başı dertte

Aşırı sağcı Özgürlükler Partisi'nin (PVV) ABD ve İsrail gibi değişik ülkelerden aldığı bağışlar Hollanda'da tepkiyle karşılandı. İşçi Partili (PvdA) M

Aşırı sağcı Özgürlükler Partisi'nin (PVV) ABD ve İsrail gibi değişik ülkelerden aldığı bağışlar Hollanda'da tepkiyle karşılandı. İşçi Partili (PvdA) Milletvekili Pierre Heijnen artık bunun son bulması gerektiğini savundu. Heijnen, siyasi partilerin yurtdışından bağış kabul etmelerinin yasaklanmasını istedi. Heijnen, İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmeleri esnasında Bakan Piet Hein Donner'dan bu konuda adım atmasını talep etti.

PVV'nin İsrail ve ABD kaynaklı bilinmeyen finansörlerden bağış aldığı yıllardır tartışılmıştı. Bu tartışmaların devam etmesinin başlıca sebebi PVV'nin parti finansmanı hakkında bilgi vermemesinden kaynaklanıyor. PVV finans kaynakları hakkında bilgi vermediği gibi ABD ve İsrail kaynaklı finansman iddialarını da reddetmiyor.

Konu, geçtiğimiz yıl PVV Lideri Geert Wilders mahkeme masrafları için ABD'den almış olduğu bağışın bir kısmını partiye Hollanda içinde yapılan bağışlarla aynı hesap numarasına yatırmasıyla tekrar gündeme gelmişti. Bu nedenle gelen bağışların gerçekten dava masraflarına mı, yoksa parti finansmanına mı harcandığı tartışılmıştı. Fakat PVV yönetimi bağışlarla ilgili soruları cevapsız bıraktığı için bu konudaki sis perdesi de bir türlü aralanamadı.

Hollanda yasalarına göre partiler finans kaynaklarını açıklamak zorunda değil ve parti finansmanını kısıtlayıcı neredeyse hiçbir kanun hükmü bulunmuyor. Buna rağmen diğer Avrupa Birliği ülkelerinde partiler finans kaynakları hakkında şeffaf olmak zorunda. İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde ise yurtdışından bağış alınması kanunen yasak.