Sağlık Müdür Yardımcısı Karaaslan: Mersin'de sigara denetimleri yetersiz

Mersin Sağlık Müdür Yardımcısı Özgür Karaaslan, kapalı alanlarda sigara yasağı başladığından bu yana Mersin genelinde 3 bin 69 denetimin yapıldığı bel

Mersin Sağlık Müdür Yardımcısı Özgür Karaaslan, kapalı alanlarda sigara yasağı başladığından bu yana Mersin genelinde 3 bin 69 denetimin yapıldığı belirterek, 33 yerde kanuna aykırılık tespit edilerek tutanak tutulduğunu ve ceza verildiğini söyledi.

İl Tütün İzleme ve Değerlendirme Kurulu toplantısında konuşan Karaaslan, Adana'da 6 bin 715 noktada denetim yapılarak 486 tutanak tutulduğunu belirterek, "Hatay'da 16 bin 189 denetim yapılmış, 235 tutanak tutulmuş. Antalya'da 10 bin 697 yerde denetime karşılık 804 tutanak hazırlanmış. Birçok il Mersin'den fazla denetim yapmış ve tutanak tutmuştur. Komşu illere göre geri kalışımızın sebeplerini araştırıyoruz. Bulabildiğimiz iki sebep var. Bir, Mersin'de bu yaz aile hekimliğine geçildi. Sağlıkta ve diğer müdürlüklerde tayinler sebebiyle de personel hareketlilikleri yaşandı. İki, kamuoyunda kanun yerleşti, vatandaş alıştı rehaveti oluştu. Bu mazeretleri Bakanlık kabul etmiyor. Denetimlere geçen yılki hızla devam etmeliyiz." dedi.

Tütün tüketim miktarının 2008 yılından sonra ilk defa düştüğünün altını çizen Karaaslan, Eylül ayından itibaren sigara bırakma eğitimlerinin arttığını kaydetti.

Karaslan, ALO 171 Sigara Bırakma Hattının hizmete girdiğini ve sigara bırakma poliklinikleri kurulduğunu belirtti. Karaaslan, Sağlık Bakanlığı eylem planı içinde sigara bırakma ilaçlarının öncelikle 300 bin kişide test edilip olumlu sonuç alınırsa diğer ilaç giderleri gibi bunların da SGK kapsamına alınması olduğunu bildirdi.

Mezitli Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı HanifeTezcan ise 19 Temmuz- 31 Aralık 2009 tarihleri arasında 27 kamu hizmet binası, 934 özel hukuk kişilerine ait bina, 84 toplu taşıma aracı olmak üzere toplam bin 45 yerde sigara denetimi yapıldığını açıkladı.

Bu denetimlerde 111 aksaklık tespit edildiğini söyleyen Tezcan, 16 tutanağın Mezitli Belediyesi'ne gönderildiğini, bunlardan 6 tanesine uyarı yapıldığını kaydetti.

Tezcan, "2010 yılında ise şu ana kadar 3 kamu hizmet binası, 57 toplu taşıma aracı ve 515 özel hukuk kişilerine ait işyeri olmak üzere toplam 575 işyerinin kontrolü yapıldı. Aksaklık tespit edilen 22 yerde hazırlanan tutanakların Mezitli Belediyesi'ne gönderildi, Belediye Encümen kararı ile 4 işyerine 572 TL idari para cezası kesildi. 18 işyerinin ise bir defaya mahsus uyarıldı. 60 kişiye de polis tarafından doğrudan idari yaptırım cezası tatbik edildi." dedi.