Enerjiye 1 milyar dolar yatırdı 3 milyar doları gözden çıkardı

Türkiye'nin beşinci, özel sektörün yaptığı en büyük baraj olan Alkumru'yu 36 ayda tamamlayan Limak Grubu,...


Türkiye'nin beşinci, özel sektörün yaptığı en büyük baraj olan Alkumru'yu 36 ayda tamamlayan Limak Grubu, yılda 1 milyar kilovat saat enerji üretmeyi hedefliyor.
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "En az 5 yılda bitecek inşaatı 36 ayda tamamlayarak dünya rekoru kırdık. 90 megawatt gücünde 3 türbin var. Ocaktan marta kadar sırasıyla hepsini devreye alacağız. Marttan itibaren tam kapasite çalıştığında burada 1 milyar kilovatsaat enerji elde edilecek" dedi.
Enerjide sadece üretim değil dağıtım ayağında da faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Özdemir, önümüzdeki dönemde yatırıma devam sinyali verdi.
Özdemir yeni dönemle ilgili olarak şöyle konuştu:
"Biz hem Uludağ hem de Çamlıbel elektrik dağıtımını aldık. Bu yılda 15 milyar kilovatsaat elektrik dağıtımı anlamına geliyor. Bunu üretmek için enerji çeşitliliğine gitmemiz şart. Yani kömür, rüzgâr, doğalgaz ve güneş enerjisine yönelik araştırmalarımız devam ediyor. Bunu yeni projeler inşa ederek veya satın almalar yoluyla sağlayabiliriz. Bugüne kadar enerjiye 1 milyar dolar yatırdık. Bütün yatırımlarımızı 2015'e kadar tamamladığımızda bu rakam 3 milyar dolara çıkacak. Elazığ ile Tunceli arasında Tatar ve Pembelik Barajları var. Onlar devreye girdiğinde 1500 megavat'ı geçeceğiz."

 


Borsaya geliyor
Limak Yatırım, Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat adlı yeni bir şirket kurduklarını ve Mayıs 2011'de halka arz işlemine imza atacaklarını belirten Nihat Özdemir, "Turizm ve çimento haricinde, Sabiha Gökçen Havalimanı, enerji dağıtım ve ulaşım altyapısı ve yurtdışındaki yatırımlarımızdan oluşan bölüm halka arz edilecek. İleride çimento ve turizm grubunu da ayrı ayrı halka arz etmeyi planlıyoruz" dedi.

 

Elini çabuk tuttu ,barajı ucuza yaptı
Özel sektörün baraj inşa hızının ortalama 5 yıl Nihat Özdemir, "Alkumru Barajı'nı 36 ay sürede bitirdik. Bu sadece Türkiye değil bir dünya rekorudur. 24 saat iki vardiya, bayram tatilleri hariç 1.750 kişi bu baraj için çalıştı. Baraj bittikten sonra 150 kişi daha burada istihdam edeceğiz" dedi.
Bu bitirme hızının kendilerine maliyet düşüşü olarak yansıdığını ifade eden Özdemir, şöyle konuştu: "Alkumru Barajı 465 milyon dolara mal oldu. Normalde böyle bir baraj 750 milyon dolara mal oluyordu. Ama bu hızlı inşa bize karlılık getirdi. 465 milyon doların 350 milyon dolarını Yapı ve Kredi Bankası ile İş Bankası'ndan kredi aldık. Geri kalanını öz kaynakla tamamladık."

 

İstanbul ve New York'ta  otel açacak
Limak Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, Limak grubu olarak hedeflerinin Suriye, Irak, Mısır, Balkanlar, Rusya'da yatırım planları olduğunu belirterek, "Bölgenin büyük holdingi olma hedefimiz var. Yatırımlarımızın ağırlığı yurtdışı olmayacak Türkiye ve yurtdışı dengesi olacak" dedi.
Ebru Özdemir, mart ayında İstanbul Kavacık'a 250 odalı 5 yıldızlı bir otel açacaklarını belirterek, "İstanbul'daki bu yatırımla, toplam otel sayımız 9'a çıkacak. New York'ta otel bakıyoruz. O pazar çok farklı fiyatlar ve doluluk oranları çok yüksek. Otel almayı planlıyoruz. Kosova'da bir dağ otelinin ihalesine girmeye yeterlilik aldık. Bir de şehir oteli yapacağız" dedi.

 

ALKUMRU BARAJI NOTLARI
Erdoğan, Norveçlileri gördü, yatırımı öne çektirdi
-  Siirt'e açılışlar yapmaya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da önceki gün Alkumru Barajı'nı ziyaret edip bilgi aldı.
-  Başbakan, Nihat Özdemir'e "Baraj bitince bu bölgeyi yeşillendirirsiniz herhalde" dedi, "Evet, yeşillendireceğiz, bazı meyveleri yetiştireceğiz. Özellikle nar üzerine duruyoruz" dedi. Başbakan da "Burada üzüm de çok iyi oluyor. O konuya önem verin" diye cevap verdi. 
-  Erdoğan, Alkumru'yu gezerken, bölgede Çetin Barajı'nı yapacak olan Norveçli Statkraft grubunun Türkiye Genel Müdürü Steinar Bjornbet'i (Limak'ın davetlisi) gördü. Başbakan, Bjornbet'e, "Ne zaman işe başlıyorsunuz?" diye sordu. "Nisan-mayıs gibi" yanıtı üzerine, Erdoğan, "Olmaz martta başlayın" dedi. Sonra Nihat Özdemir'in kızı Ebru Özdemir'e dönerek, "Bu işi siz takip edin. Alkumru'nun açılışını yapacağız, Çetin'in de temel atmasını aynı anda yapacağız" dedi. 
-  Başbakan, Alkumru'yla ilgili olarak "Burası çok para basacak" yorumunda bulundu.