Yerel Basının Dünü, Bugünü Ve Yarını Konuşuldu

Adıyaman'da yayın yapan gazeteler ve televizyonların işbirliğinde gerçekleştirilen 'Yerel basının dünü, bugünü ve yarını' adlı panelde, yerel basının önemine değinildi.

Adıyaman'da birçok basın kuruluşunun katılımı ile gerçekleştirilen 'Yerel basının dünü, bugünü ve yarını' adlı panele Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel'in konuşmacı olarak katıldığı panelin oturum başkanlığını Eskişehir Gazeteciler Cemiyet Başkanı Yılmaz Karaca yaptı. Adıyaman Üniversitesi Rektörlük binasında gerçekleştirilen panele Vali Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, AK Parti Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan
Yardımcısı Mahmut Göksu, Rektör Prof. Dr. Mustafa Gündüz, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, il ve ilçelerde yayın yapan basın kuruluşlarından çok sayıda kişi panele katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Yeniyol Gazetesi Sahibi İbrahim Aslan, bir kentin sorunlarını, o ilde yaşayanların kaygılarını, sevinçlerini ve hüzünlerini yerel basının kamuoyuna yansıttığını dile getirerek, "Klişeleşmiş bir söz olsa da, basın için yapılan 'halkın gözü, kulağı ve dili' benzetmesi, o kentte yayın hayatını sürdüren gazetelerin sayfalarında hayat bulur. Buna rağmen, ülkenin her tarafında zor şartlar altında, çok düşük ücretlerle ve neredeyse tamamen meslek aşkıyla ayakta kalma mücadelesi
veren de yerel basındır. Herkesin bir birini tanıdığı, sabah akşam selam vermek zorunda kaldığı bir yerde, gazeteciliğin haber ve yorum açısından da ne kadar güç olacağını söylemeye gerek yok. Gazetecilik ne kadar zorsa da, yapılan haber ve yorumların bir şeyleri değiştirdiğini, değiştirmek için hiç değilse bir kıvılcım yaktığını bilmenin hazzını yaşamak, bütün yorgunlukları unutturur. Yaşadığı kente, bir arada yaşadığı insanlara karşı sorumluluğunun olduğunu bilen önemli mesleklerden birisi de
gazeteciliktir. Buna rağmen de, yerel basının gereken ilgi ve desteği gördüğünü söylemek mümkün değildir. Bugün bu panelde, çok değerli konuklarımız, bizlere yerel basının dününü, bugününü ve yarınını anlatmaya çalışacaklar" dedi.
Açılış konuşmaları bölümünde konuşan Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Adıyaman'da üst düzeyde bir katılım ile gerçekleştirilen panelin düzenlenmesi ve katılımın böyle yoğun olmasının sevindirici olduğunu ifade etti.
Vali Ramazan Sodan ise, düzenlenen panelin yerel basının gelişmesi ve sorunlarının yatırılmasına katkı sağlayacağına inandığını belirterek, yerel basının önemli görevler üstlendiğini kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından Eskişehir Gazeteciler Cemiyet Başkanı Yılmaz Karaca'nın oturum başkanlığını yaptığı paneldeki konuşmacılar yerel basının önemine dikkat çekti.
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Basın İlan Kurumu'nun yapısını ve görevlerini anlatarak, yerel basının daha iyi yerlere gelmesi için çalıştıklarını ifade etti.
Yerel basının yörenin sesi olduğunu, basının özgür olmasından yana olduklarını aktaran Mehmet Atalay, şantaj yapmadan, iftira atmadan görevini yapanların yanında olduklarını vurguladı.
Atalay, "Bizler en ücra köşelerde bile köşelerde olmasını istiyoruz. Yerel basına destek için ilanların olması gerektiğine inanıyoruz ama çağa ayak uyduran duruma getirilmesini istiyoruz. Sadece ilan için çıkan değil, il il, köy köy haber kokan gazeteler istiyoruz" dedi.
İnternet medyası konusunda ise, düzenleme yapılmasını beklediklerini söyleyen Atalay, "İnternet medyasını yok sayamayız. Kontrolsüz büyük bir güçtür. Sayısı belli olmayan internet medyasının tanımlamasının yapılması ve hukuki zemine oturtulması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, basın sektöründe teknolojik gelişimden bahsederek, gazetecilik sektöründe çalışanların çalışma şartlarının kötüye gittiğinin altını çizdi.
En temiz ve duru kaynağın yerel basın olduğuna dikkat çeken Atilla Sertel, İstanbul basınına atıfta bulunarak, Anadolu'da yaşanan güzel gelişmelerin görmezden gelindiğine işaret etti.
Adıyaman basının gelişmesinin, Adıyaman'ın gelişmesi anlamına geldiğini söyleyen Sertel, cemiyetlerle ilgili olarak ise birlik ve beraberlik içerisinde olmaları gerektiğini öne sürdü.
Sertel, "Bizler aynı geminin yolcularıyız. Ciddi manada gazetecilik yapan kişilerin bu cemiyetlerde görev alması lazım. Bir ilde 3-4 tane cemiyet olması doğru değil. Nasıl ki Tabip Odası'na doktorlar dışında kimse üye olamıyor ise, cemiyetlere de gazeteciler dışında birilerinin üye olması doğru değil" dedi.
İnternet medyasının hızla geliştiğine işaret eden Sertel, Türkiye hanesinin yüzde 42'sine internet girdiğini söyledi.
Eskişehir Gazeteciler Cemiyet Başkanı Yılmaz Karaca ise bitiş konuşmasında, Eskişehir'in nüfusunun 900 bin olmasına rağmen cemiyete 70 kişinin üye olduğunu, Adıyaman'ın 200 bin nüfusunun olduğunu ve cemiyetlerin hepsine bin 500'e yakın gazetecinin üye olduğunu dile getirdi.
Panelin sonunda konuşmacılara plaket ve Nemrut Heykelciklerinden ve Adıyamanspor forması hediye edildi.
(AHM-HE-Y)