Kütahya'da jandarma tarihi eser kaçakçılarına göz açtırmıyor

Kütahya'nın Altıntaş, Aslanapa, Simav ve Tavşanlı ilçelerinde jandarma ekiplerinin yaptıkları çalışmalarda 360 adet tarihi eser niteliği bulunan eser

Kütahya'nın Altıntaş, Aslanapa, Simav ve Tavşanlı ilçelerinde jandarma ekiplerinin yaptıkları çalışmalarda 360 adet tarihi eser niteliği bulunan eser ele geçirildi.Olaylarla ilgili gözaltına alınan şahıslar cumhuriyet savcısı tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Kütahya Afyonkarahisar karayolunun 49. kilometresinde bulunan Altıntaş yol ayrımında S.E. ve M.E. isimli şahısların elinde çeşitli tarihi eser olduğu ve bu eserlere müşteri arandığı şeklinde istihbarat alan ekipler, söz konusu şahısların da içinde bulunduğu 50 AE 974 plakalı araçta yaptıkları aramada 88 adet Roma dönemine ait gümüş sikke buldu.

Aslanapa ilçesinde yapılan operasyonda ise ellerindeki tarihi eserleri satmak isteyen Y.Ö ve S.H.'nin içinde bulunduğu 35 SAM 95 plakalı araçta yapılan aramada; bez çanta içinde 12 adet Bizans dönemine ait bronz sikke, 68 adet Roma dönemine ait bronz sikke, 21 adet Bizans dönemine ait gümüş sikke, 125 adet Yunan dönemine ait bronz sikke, Osmanlı dönemine ait bronz sikke, 9 adet Yunan Helenistik dönemine ait gümüş sikke, 3 adet Bizans dönemine ait çanak, Roma dönemine ait mermer, çan, bronzdan yapılma mızrak ucu, balık, yüzük, kolye, olmak üzere toplam 247 parça tarihi eser ele geçirildi.

Simav'da yapılan çalışmalarda ise Çaysimav beldesi Domuzkan Tepe sit alanında izinsiz kazı yapan İ.G. ve F.Ü. isimli şahıslar yakalandı. Şahıslarla birlikte ele geçirilen kazı aletleri, neolitik döneme ait olduğu belirlenen çivi yazısı ile üzerinde çeşitli motifler bulunan taş sütun, taş sütün ayağına el konuldu.

Tavşanlı'nın Bozbelen köyünde ise Y.Y adlı bir kişinin evinde yapılan aramada, taştan yapılmış hayvan figürlü koçbaşı, 2 adet taş obje, 1 adet bronz obje, 9 adet üzerinde bitki figürleri olan kil fosil, 11 adet tedavülden kalkmış yerli ve yabancı paralar olmak üzere toplam 24 adet eski eser bulundu.

Çalışmalarda ele geçirilen 360 adet tarihi eser Kütahya Müze Müdürlüğü'ne gönderildi. Gözaltına alınan şahıslar ise alınan ifadelerinin ardından cumhuriyet savcısının talimatıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.