Kadın Çiftçilere Teknik Gezi Düzenlendi

Bakü- Tiflis- Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC) Erzincan Gümüşhane Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma projesi çerçevesinde Par Danışmanlık A

Bakü- Tiflis- Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC) Erzincan Gümüşhane Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma projesi çerçevesinde Par Danışmanlık A.Ş. Erzincan ilinde faaliyet gösteren kooperatiflerin birbirlerinden haberdar olmaları ve tanışmaları için Çayırlı ilçesi Balıklı ve Verimli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortağı kadınlara ve başkanlarına teknik gezi düzenleyerek Yurtbaşı-Olgunlar-Ekecik-Ulucak Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin başarısını yerinde görmek üzere teknik gezi düzenledi.
Refahiye İlçesi Yurtbaşı-Olgunlar-Ekecik-Ulucak Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca desteklenerek hayvan dağıtımı yapılan, kullandığı işletme kredileri ile bugün ürettiği sütü işleyerek pazarlayan başarılı kooperatiflerden birisi durumunda. Kooperatif 2000 yılında uyguladığı 100 X 2 Damızlık Süt İnekçiliği projesiyle başladığı faaliyetlerini geliştirerek, kendi ürettiğini kendisi pazarlayan örnek bir kooperatif.
2010 yılında Çayırlı Kaymakamlığı ve Bakü Tiflis Ceyhan Par Danışmanlık şirketinin desteği ile Çayırlı ilçesinde bulunan Balıklı, Çaykent, Verimli ve Yeşilyaka Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri köylerinde mevcut süt potansiyelini birlikte hareket ederek kendi bünyelerinde süt toplama ve satışını yapma suretiyle değerlendirme yoluna gitmişlerdi. Süt toplama ve pazarlama işinin daha uygun şartlarla ve daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için yetkililer tarafından gerekli fizibilite çalışmaları yapılarak tüm önlemler alındı. Par Danışmanlık yetkilileri bu kapsamda 2011 yılında organizasyonun daha sağlıklı bir biçimde gerçekleştirilebilmesi için; Erzincan Refahiye İlçesi Yurtbaşı Köyü'nde faaliyet gösteren Yurtbaşı-Olgunlar-Ekecik-Ulucak Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne teknik gezi düzenlediler.
Geziye Balıklı Köyü'nden 18 kadın, 2 erkek üretici; Verimli Köyü'nden 12 kadın, 2 erkek üretici katıldı. Yurtbaşı ve Ekecik Köylerinden kooperatif ortağı 5 kadın, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi başkan ve yardımcısı teknik gezi süresince ev sahipliği yaptılar. Balıklı ve Verimli Köylerinin ayrı ayrı günlerde katıldığı teknik gezi programında; Yurtbaşı TKK Başkanı tarafından kooperatifin ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ait Can Köyler Süt Mandırasının kuruluşundan bugüne kadar olan hikayesi anlatıldı. Teknik geziye katılan süt üreticisi kadınlar tarafından yöneltilen sorular kooperatif yöneticileri tarafından yanıtlanırken, Canköyler Süt Mandırası, başkan yardımcısı nezaretinde gezdirilerek tanıtıldı. Öğle yemeği sonrasında Yurtbaşı ve Ekecik Köylerinden ev sahipliği yapan kadınlar süt sağım ve saklama koşulları hakkında katılımcılara bilgi verdiler. Yurtbaşı Köyü'nde bulunan ve otomatik sulama sistemli, tabanlar ızgaralı ve otomatik temizleme sistemli, padokslar şeklinde dizayn edilmiş olan modern hayvan barınağının gezilmesi sonrasında teknik gezi programı sona erdirildi.