EHUDER Başkanı Kayhan: Öğrencilerin yumurtalı saldırısı özgürlük sınırını aştı

Denizli Emel Hukuk Derneği (EHUDER) Başkanı Av. Hüdayi Kayhan, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum'a bazı ö

Denizli Emel Hukuk Derneği (EHUDER) Başkanı Av. Hüdayi Kayhan, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum'a bazı öğrencilerin yumurta atması ve diğer öğrencilerin dinlemesini engellemeleriyle özgürlük sınırının aşıldığını söyledi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Kuzu ve Batum'a yönelik eylemleri değerlendiren Kayhan, özgürlüğün sınırının, başkasının özgürlüğünün başladığı yerde bittiğini hatırlattı. Av. Kayhan, "Demokrasilerde protesto, ifade özgürlüğü veya değişik şekilde tepki gösterme doğal haklardır ancak bunlar, ölçülülük ilkesiyle yapılmalıdır. Süheyl Batum ve Burhan Kuzu olaylarında bin kişi bir panele geliyor, 10 kişi protesto ediyor, geriye kalanların dinleme hakkına tecavüz ediyorlar. Protesto edilebilir ama oradaki kişilerin hak ve özgürlüklerine mani olmadan. Bu paneldeki öğrenciler ölçüyü aşmıştır. İnsanların kişisel haklarına saldırı yapılmıştır." dedi. Kuzu ve Batum'un, söz konusu öğrencilere tazminat davası açabileceğini kaydeden Kayhan, olaylarda üniversite idaresinin de ihmali olduğunu, bu konuda da gerekli işlemin yapılabileceğini vurguladı.

'YAŞ MAĞDURLARI GÖREVE İADE EDİLMELİ VE TAZMİNAT ÖDENMELİ'

EHUDER Başkanı Kayhan, Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararlarını yargıya açan anayasa düzenlemesinin ardından, irtica ve eşi başörtülü gibi sebeplerden dolayı askeriyeden atılma işlemleri yok sayılacağı için mağdurlara, kayıplarının telafisi için tazminat ödenmesi gerektiğini kaydetti. Aatılanların geri dönmesi halinde hangi rütbeden ve nasıl başlayacakları konusunda da teknik bir çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Hüdayi Kayhan, "10 yıl önce askeriyeden yüzbaşıyken atılmışsa bugün belki yarbay olacaktı. Şimdi geri dönme söz konusu olursa ve yüzbaşılıktan başlarsa haksızlık olur. Yarbay olarak başlayacak olursa, bu sefer askeriye içinde uygulanması nasıl olur bilemiyorum. Bunların bilirkişi tarafından incelenmesi gerekir. Bu kişilerin intibak dönemi olabilir. Maddi zararları ödenebilir ancak manevi olarak. mevki olarak bir ara formül uygulanmalı. Bu formül. askeriyenin görüşü alınarak yapılmalı." şeklinde konuştu.

Eşinin başı kapalı diye askeriyeden atılan kişilere karşı suç işlendiğine de dikkat çeken Av. Kayhan, "Yasadışı bir örgüte üye olma, yolsuzluk, hırsızlık gibi suçlardan atılma normal. Bazı atılmalarda, bazı kişilerin yetkisini aştığı açık ama bazılarında da yetkiler kullanılmıştır. Eşinin başı kapalı diye atılanlara karşı ilgili işlemleri yapanlar, dönemin YAŞ'ı suç işlemiştir. Bu haksızlığı yapanlara karşı devletin ödediği maddi tazminatlar, bu kişilerden rücu edilebilir." ifadelerini kullandı.